Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μεταλλαγμένα στην ΕΕ: νικήθηκε η πατάτα, επιμένει το καλαμπόκι


8/2/2012

Μεγάλη η αντίδραση των πολιτών

Οργανώσεις και πολιτικές ομάδες στρέφουν τώρα τα πυρά τους προς το αντίστοιχο μεταλλαγμένο καλαμπόκι Bt-1507 της Monsanto, μετά την εμπορική αποτυχία και απόσυρση από την αγορά της μεταλλαγμένης πατάτα Amflora της BASF.

Μία σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια η Ευρώπη να παραμείνει «καθαρή» από μεταλλαγμένα πέτυχε η τεράστια κινητοποίηση πολιτών, πολιτικών δυνάμεων και περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει δύο γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς για καλλιέργεια, την πατάτα Amfflora της BASF και το καλαμπόκι Bt-1507 της Monsanto.

H BASF ανακοίνωσε η ίδια προ ημερών την αναστολή εμπορίας της Amflora εξαιτίας της εμπορικής της αποτυχίας και την απόσυρση της εταιρείας από την ευρωπαϊκή αγορά. Στελέχη της BASF έχουν δηλώσει ότι αυτό οφείλεται στην έντονα αρνητική στάση των ευρωπαίων πολιτών στο ζήτημα των «μεταλλαγμένων», όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Ετσι, κατά τον ίδιο, είναι πλέον η ώρα η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Ντάλι, να αποσύρουν την έγκριση καλλιέργειας και για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι Bt-1507.

Οπως αναφέρει, οι έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον γενικότερα, ενώ άγνωστες παραμένουν οι πιθανές επιπτώσεις του στον άνθρωπο.

Δύο επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Αρμόδιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον είναι αντικρουόμενες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε το 2007 την έγκριση του προϊόντος επικαλούμενη επιστημονικές μελέτες που το συνέδεαν με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν είχαν ληφθεί υπόψη από την EFSA στην πρώτη γνωμοδότησή της.

Ο κ.Αρσένης επισημαίνει τα «ερωτήματα εγείρονται ακόμα μια φορά για το ρόλο που διαδραματίζει η EFSA στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων στην ΕΕ. Η EFSA κατά τη διαδικασία αδειοδότησης του καλαμποκιού Bt-1507 στην πρώτη της γνωμοδότησή το 2005 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια του συγκεκριμένου ΓΤΟ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το 2011, η EFSA γνωμοδότησε πάλι θετικά παρόλο που για πρώτη φορά δέχτηκε ότι η έκθεση στην τοξίνη που παράγει ο συγκεκριμένος ΓΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανθεκτικότητας των βλαβερών εντόμων και άρα στην αυξημένη χρήση εντομοκτόνων. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι το ΓΤ καλαμπόκι μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ωφέλιμα έντομα. Δεδομένου ότι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και ενδεχομένως και τον άνθρωπο, η Επιτροπή πρέπει όπως και το 2007 να μην επιτρέψει την έγκριση για καλλιέργεια του ΓΤ καλαμποκιού Bt-1507».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου