Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Περιμένουν το «ναι» στο προμνημόνιο


8/2/2012

«κούρεμα» Ελληνικών ομολόγων

Τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αναμένουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών. Συνάντηση χθες το βράδυ του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του IIF Γ. Ακερμαν και τον γενικό διευθυντή Τσ. Νταλάρα

Το... «ναι» των πολιτικών αρχηγών στο «προμνημόνιο» αναμένουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών προκειμένου να κλείσει η οριστική συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τους όρους του PSI εξετάστηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Γ. Ακερμαν και τον γενικό διευθυντή Τσ. Νταλάρα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πηγές του IIF, στη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με τη συμφωνία για το PSI, αλλά και για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι του IIF αναχωρούν σήμερα για το Παρίσι, όπου αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες με επενδυτές και πιστωτές, εν αναμονή των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας για το PSI προβλέπουν ζημίες άνω του 70% για τους ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,5%, ενώ είναι πιθανόν από το 2020 και μετά το επιτόκιο να συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε κάποια προκαθορισμένη ποσόστωση.

Η δημόσια πρόταση για το «κούρεμα» των ομολόγων θα πρέπει να έχει γίνει έως την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Ρύθμιση
Στο μεσοδιάστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταρτίσει τη νομοθετική ρύθμιση για τα Collective Action Clauses, τα οποία, εφόσον ενεργοποιηθούν, θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων των κατόχων ελληνικών ομολόγων στο «κούρεμα», εφόσον έχει διασφαλιστεί ένα προκαθορισμένο ποσοστό συμμετοχής.

Με το «κλείδωμα» του PSI και των όρων συμμετοχής των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους, το ενδιαφέρον όλων μετατοπίζεται στο «μέτωπο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή στο εάν και πώς η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του ειδικού λογαριασμού που σχεδιάζει η τρόικα, στον οποίο θα κατατεθούν τα κεφάλαια της νέας βοήθειας και θα αποδεσμεύονται σταδιακά στην Ελλάδα με απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μικρότερη η συμμετοχή του κράτους

Πιέσεις ασκούν στην κυβέρνηση τόσο οι επικεφαλής της τρόικας όσο και υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών να γίνει με όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή του Δημοσίου και έτσι να διασφαλιστεί στο έπακρον η επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζικών ομίλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Τράπεζα της Ελλάδος αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή στο management των τραπεζών.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, υπήρξε απόφαση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ένα συνδυασμό μέσων που «διασφαλίζουν την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την επιχειρηματική τους αυτονομία». Ομως, κατά πληροφορίες, με βάση αυτό το μεικτό σχήμα η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της με κοινές μετοχές, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο «κρατικοποίησης» κάποιων τραπεζών.

Γι' αυτό και αντέδρασαν η τρόικα και το IIF, ζητώντας η διαδικασία να υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο με ομολογιακά δάνεια, μετατρέψιμα σε προνομιούχες μετοχές, ή μέσω έκδοσης κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως... αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ή πενταετία.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή καθοριστική συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου