24/2/2012
Χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται για μια ακόμα χρονιά στους δρόμους, αναβιώνοντας δεκάδες παραδοσιακά έθιμα σε όλη τη χώρα. Το στοίχημα είναι να μη χαλάσει η κρίση τη γιορτή
Η οικονομική κατάσταση και το πνεύμα λιτότητας που επιβάλλει η κρίση, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα περισσότερα καρναβάλια που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας και τα οποία απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα. Από την «καρδιά» του καρναβαλιού, την Πάτρα, μέχρι το Γαλαξίδι, την Αμφισσα, την Ξάνθη, και το Ρέθυμνο, σήμερα και αύριο η χώρα θα βρίσκεται σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Σε διάφορες περιοχές, όπως η Θήβα με τον βλάχικο γάμο, αναβιώνουν έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου.
Σε άλλες πόλεις διοργανώνονται εκδηλώσεις που σκορπούν κέφι, γέλιο και χορό, σε δρόμους και πλατείες.Μπορεί οι Βραζιλιάνες χορεύτριες και τα λαμπερά κοστούμια να ανήκουν στο παρελθόν, αφού οι πενιχροί προϋπολογισμοί των δήμων δεν «σηκώνουν» πλέον ανάλογα βάρη, ωστόσο οι διοργανωτές υπόσχονται μπόλικο κέφι σαν αντίδοτο στα προβλήματα της εποχής. Εβαλαν φαντασία και αρκετό χιούμορ, «εκμεταλλεύτηκαν» το... υλικό που προσφέρει απλόχερα η επικαιρότητα και δημιούργησαν καρναβάλια που θα προσφέρουν κέφι και στιγμές ξεγνοιασιάς.
Η οικονομική κρίση αποτελεί σημείο αναφοράς για σχεδόν όλα τα καρναβάλια, από την Ξάνθη με το «Τσίρκο η Ελλάς» μέχρι το Γαλαξίδι με το «Γάμο - Μνημούνιο του Κρίσου και της Κρίσης». Μάλιστα στο Κιλκίς κάνουν την εμφάνισή τους οι λεγόμενο «ΤρΑΓοϊκανοί», με τη μορφή τράγου και ανθρώπου.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως αρκετοί δήμοι «κούρεψαν» ημέρες από τις εορταστικές εκδηλώσεις, ακόμα και παρελάσεις. Στον βωμό της οικονομικής κρίσης, έπεσαν μάλιστα οι καρναβαλικές παρελάσεις του Μοσχάτου και του Ρέντη, οι οποίοι περιορίστηκαν φέτος μόνο σε εκδηλώσεις στις γειτονιές των δήμων τους.
Μοσχάτο - Ρέντης
«Κουδουνάτοι» στους δρόμους
Παράπλευρες απώλειες της κρίσης ήταν φέτος τα καρναβάλια των Δήμων Μοσχάτου και Ρέντη-Νίκαιας, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν, λόγω έλλειψης χρημάτων, να μη διοργανώσουν παρελάσεις. Ωστόσο, στον Δήμο Ρέντη-Νίκαιας διοργανώνονται εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώνονται σήμερα στις 11.00 το πρωί. «Κουδουνάτοι» θα βγουν στους δρόμους με γλέντι από τη λαϊκή ορχήστρα του Γ. Λαμπράκη.
Ξάνθη
Το κάψιμο του «Τζάρου»
«Τσίρκο η Ελλάς» είναι το θέμα του φετινού καρναβαλιού το οποίο ξεκινάει στις 19.30 με τη «βραδινή παρέλαση». Τα πληρώματα θα ξεκινήσουν από την οδό 28ης Οκτωβρίου και θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς. Αύριο στις 13.30 θα γίνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την οποία θα πλαισιώνουν οι κόκκινες μαζορέτες Stell Rosse από την Κέρκυρα.. Οι εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών θα ολοκληρωθούν στη Γέφυρα Ποταμού Κόσυνθου με το κάψιμο του «Τζάρου».
Αθήνα
Κούλουμα... λιτότητας
Λιτές Αποκριές, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, διοργάνωσε φέτος ο δήμος Αθηναίων, κυρίως στις γειτονιές της πόλης. Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα σε δύο σημεία της Αθήνας, στον λόφο Φιλοπάππου και στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελοκήπους. Στις 11.00 το πρωί η φιλαρμονική του δήμου θα υποδεχθεί τους Αθηναίους που θα γιορτάσουν τα Κούλουμα στου Φιλοπάππου. Στον λόφο ο δήμος προσφέρει σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου με τους Νάντια και Νίκο Καραγιάννη. Επίσης στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελοκήπους ο δήμος έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής παραδοσιακά Κούλουμα.
Πάτρα
Η «βασίλισσα» του Καρναβαλιού
Πρωταγωνιστής με πολύ κέφι, δημιουργική έκφραση, δυνατό χρώμα και περίσσευμα φαντασίας υπόσχεται να είναι και φέτος το καρναβάλι της Πάτρας. Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων, οι δύο καρναβαλικές παρελάσεις, σήμερα και αύριο. Ειδικότερα σήμερα στις 12.00 μ. καρναβαλιστές θα επιδοθούν σε τέχνες στον δρόμο, στις 6.30 μ.μ. θα γίνει η νυχτερινή παρέλαση, ενώ στις 10.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος χορός του πατρινού καρναβαλιού. Αύριο στις 2.30 μ.μ. θα γίνει η μεγάλη παρέλαση με εκατοντάδες άρματα και καρναβαλιστές, ενώ θα ακολουθήσει στις 9.00 το βράδυ η τελετή λήξης με συναυλία και την καθιερωμένη καύση του καρνάβαλου.
Μπουρανί στον Τίρναβο
Χοροί, «πικάντικα» τραγούδια των ημερών και πολύ κέφι θα επικρατεί σε όλο τον Τίρναβο από σήμερα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα με το πασίγνωστο «μπουρανί». Σήμερα, πριν από τη παρέλαση, στην κεντρική πλατεία θα διοργανωθεί συναυλία. Η γιορτή ολοκληρώνεται το βράδυ με τη μεγάλη παρέα των ξωτικών. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.00 το πρωί, το παραδοσιακό έθιμο του «μπουρανί» αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία, με αυθεντικό τρόπο από παλιούς και νέους Μπουρανίτες.
Γριά Συκούς στη Μεσσήνη
Σε ρυθμούς καρναβαλικούς κινείται η περιοχή της Μεσσήνης. Απόψε στις 9 μ.μ. θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές. Αύριο στις 10 π.μ. παιδικά άρματα θα παρελάσουν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Στις 2.00 μ.μ. θα γίνει αναβίωση Χωριάτικου Γάμου στην πλατεία της Μαθίας. Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 π.μ. θα γίνει η αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά στην περιοχή της Κρεμάλας. Στις 3.00 μ.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, η οποία θα κλείσει με τον λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Ξεφάντωμα στο Ρέθυμνο
Το κέφι ως αντίδοτο στην κρίση προτείνει το Ρέθυμνο, που ολοκληρώνει σήμερα και αύριο το καρναβαλικό του ταξίδι. Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει αύριο στις 14.00, με σημείο εκκίνησης το ξενοδοχείο «Ελίνα» (Λ. Κουντουριώτη & Παπανδρέου) και τερματισμός στην πλατεία Μικρασιατών. Το βράδυ στις 7.00 θα γίνει το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στην ανατολική παραλία της παλιάς πόλης Ρεθύμνου και την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει στους δρόμους της πόλης το έθιμο του μουντζουρώματος, με γλέντι και τραγούδια.
Βλάχικος γάμος στη Θήβα
Με την αναπαράσταση του βλάχικου γάμου, αύριο στη 1.00 μ.μ. η Θήβα ολοκληρώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση (υπηρέτη), το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (πίπιζα και νταούλι), φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» στους κεντρικούς δρόμους στην πλατεία και χορεύουν. Στις 4.30 μ.μ. στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα.
Αλευρομουντζουρώματα στο Γαλαξίδι
Με αλευρομουντζουρώματα την Καθαρά Δευτέρα, φωτιές σε πλατείες και δρόμους, μουσική και γλέντι θα γιορτάσει το Γαλαξίδι το τριήμερο. Αύριο στις 5.00 μ.μ. θα γίνει ο «γάμος-μνημούνιο του Κρίσου και της Κρίσης», ο οποίος θα περιπλανηθεί από την πλατεία Ηρώων μέχρι το λιμάνι. Στις 10.00 το βράδυ θα γίνει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων στους δρόμους της πόλης. Ο κύκλος της αποκριάς κλείνει, την Καθαρά Δευτέρα, με τον καθιερωμένο «αλευροπόλεμο». Το έθιμο που διατηρείται από το 1801 θα ξεκινήσει στις 3.00 το μεσημέρι στην παραλιακή οδό.
Γέροι και κορέλες στη Σκύρο
Το δίδυμο της σκυριανής Αποκριάς, ο «γέρος» και με την ντάμα του, την «κορέλα», βγαίνει στους δρόμους, δίνοντας μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών. Μια άλλη εκδήλωση είναι η «τράτα», που είναι αναπαράσταση ναυτικής ζωής, όπου ψαράδες στην πλειονότητά τους σατιρίζουν έμμετρα καταστάσεις και γεγονότα που αφορούν την κοινωνική ζωή στην Ελλάδα γενικότερα. Την Καθαρά Δευτέρα, σχεδόν όλοι οι Σκυριανοί με παραδοσιακές τοπικές στολές κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού και χορεύουν και τραγουδούν σκυριανά τραγούδια.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου