25/2/2012
'Εβγαλαν έξω εμβάσματα πάνω από 100.000€ στην κορύφωση της κρίσης
Πλήρη κατάλογο των βουλευτών που μετακίνησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Πρόκειται για εμβάσματα που εστάλησαν τον Μάιο του 2011, όταν η κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της και χτυπούσε με σφοδρότητα ιδίως τα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού.
Λίστα σοκ πολιτικών προσώπων ή συγγενών τους που το 2011, με την οικονομική κρίση να χτυπάει με σφοδρότητα τη χώρα, έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό, προκειμένου να τα «εξασφαλίσουν», αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα λίγο αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που το 2011 έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, πρώην και νυν βουλευτές (διευκρίνισε ότι δεν είναι ο περιβόητος βουλευτής του... ενός εκατομμυρίου, αλλά και άλλοι), για τα οποία πρέπει να γίνει λεπτομερής διασταύρωση των στοιχείων, αφού όπως είπε ο υπουργός μπορεί να πρόκειται για αθώες και ανώδυνες εμπορικές συναλλαγές, ή για συναλλαγές για λόγους υγείας. Τόνισε δε ότι στοιχεία υπάρχουν και για δημόσια πρόσωπα, εκτός πολιτικής.
Στη... σκιά του βουλευτή του... ενός εκατομμυρίου, αλλά και των δύο -τελικά- εν ενεργεία βουλευτών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις -άνω των 400.000 ευρώ- εκροές καταθέσεών τους το 2010, σε σχέση με το 2009, αποκαλύπτεται ότι από τους πρώτους που «εγκατέλειψαν» το καράβι της χώρας, «εξάγοντας» τα χρήματά τους, ήταν οι ίδιοι οι βουλευτές. Και μάλιστα κατά τη χρονιά που η κρίση «χτυπούσε» με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, οι εκπρόσωποι -νυν και πρώην- των πολιτών θεώρησαν σωστό να σπεύσουν να «εξασφαλίσουν» τα λεφτά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Οπως διευκρίνησε ο κ. Βενιζέλος από τα 65 δισ. που έχουν αποσυρθεί, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, από τις ελληνικές τράπεζες, μόνο 16 δισ. έχουν μεταβιβαστεί στο εξωτερικό και επ' αυτών ασκείται έλεγχος. Σημείωσε ότι από την συνολική απόσυρση των καταθέσεων οι πολίτες έχουν χάσει τόκους 2,5 δισ. ευρώ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εντός της χθεσινής ημέρας θα αποστέλλονταν στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και στον αρμόδιο για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» αντιπρόεδρο Ευ. Αργύρη τα στοιχεία που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, στοιχεία που αφορούν το 2011 και, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «είναι μεγάλα σε όγκο».
Εκανε δε γνωστό ότι «υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς τους με εμβάσματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ». «Τα στοιχεία αυτά θα οριστικοποιηθούν και θα διαβιβαστούν στη Βουλή προκειμένου οι συγκεκριμένοι πολιτικοί να κληθούν από την Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών για να δώσουν εξηγήσεις», σημείωσε. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δημόσια ανακοίνωση δεν πρόκειται να υπάρξει πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη Βουλή. Ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ νομιμότητας και δεοντολογίας». «Εχω κάνει έκκληση να δημιουργήσουμε ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων. Ας ξεκινήσει το κίνημα αυτό από τους πολιτικούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα», επεσήμανε. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γ. Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι «η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει να κάνει πάντα με τους... κακούς. Ο καλός δεν έχει ανάγκη οποιασδήποτε προστασίας», ενώ από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «με δεδομένη την κρίση που βιώνει η χώρα, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να την υπερβαίνουν», επισημαίνοντας πως «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».
Τους έψαχναν
Οι τέσσερις έγιναν δύο...
Στον εισαγγελέα Εφετών -εκτός απροόπτου- θα οδηγηθούν την επόμενη εβδομάδα οι υποθέσεις δύο βουλευτών οι οποίοι δεν δικαιολογούν τις εκροές καταθέσεών τους (άνω των 400.000 ευρώ) που έχουν δηλωθεί το 2010 σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2009, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία γυναίκα νυν βουλευτή και έναν πρώην βουλευτή, οι οποίοι τα παραστατικά που έχουν προσκομίσει στην επιτροπή για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών δεν δικαιολογούν τις εκροές των καταθέσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη λίστα, που έγινε γνωστή κατά τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» για τη χρήση του 2010 στο τέλος της περασμένης χρονιάς, περιείχε 11 βουλευτές. Στη συνέχεια, η λίστα... συρρικνώθηκε φτάνοντας στους τέσσερις. Τελικά, οι δύο από τους τέσσερις, οι οποίοι είναι άνδρες νυν βουλευτές, προσκόμισαν επαρκή δικαιολογητικά για τις εκροές των καταθέσεών τους, ενώ οι άλλοι δύο όχι.
Παραμένει «άγνωστος»...
Δεν εντοπίστηκε στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ο... εκατομμυριούχος
Δεν προκύπτει -μέχρι στιγμής- ο βουλευτής-φάντασμα που τον Μάιο του 2011 έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει οι ορκωτοί λογιστές της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλοκαταθέτης βουλευτής δεν εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις των βουλευτών που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή και αφορούν τη χρήση του 2010 και τις όποιες μεταβολές που έγιναν μέχρι τη μέρα που κατατέθηκαν, εντός του Ιουνίου του 2011.
Τα εμβάσματα που έχουν διαπιστωθεί να υπάρχουν αφορούν ποσά από 100.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ και σύμφωνα με τα παραστατικά που εμφανίζονται είναι νόμιμα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε μερικές περιπτώσεις που οι εκροές στο εξωτερικό είναι μεγάλες, είναι σε ονόματα συζύγων πολιτικών και απόλυτα δικαιολογημένες καθώς έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων ο βουλευτής, τότε θα κληθεί ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Π. Νικολούδης, να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. «Σε κάθε περίπτωση, αν το έχει δηλώσει το ποσό ο βουλευτής, τότε είναι νόμιμο αλλά όχι και ηθικό.
Αν δεν το δήλωσε όμως, τότε δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό και θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος περί "πόθεν έσχες" και η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα Εφετών προς περαιτέρω διερεύνηση», προσέθεσε ο κ. Αργύρης. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Αρχής κατά του «βρώμικου χρήματος», που έχει προβεί και στη σχετική αποκάλυψη, η εξαγωγή των χρημάτων έχει γίνει «με νόμιμη διαδικασία». Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, ο οποίος είπε πως «από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητείται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Οποιος ή όποια και αν είναι, οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου