Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μπόφινγκερ: Η Μέρκελ απέτυχε


12/2/2012

Ασκώντας σφοδρή κριτική στο ελληνικό πακέτο σκληρής λιτότητας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ τονίζει την αποτυχία της «συνταγής Μέρκελ» για την ελληνική κρίση.

«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η «πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση». Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, αναφέρει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την άποψή του πως οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να φύγει από την νομισματική ένωση.

Πηγή

 Πέτερ Μπόφινγκερ: "Εχει αποτύχει η συνταγή Μέρκελ για την Ελλάδα"

12/2/2012

Ο σύμβουλος της καγκελαρίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου της «ελληνοποίησης» της ευρωζώνης

Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη, που βάζει υπό αίρεση όλα τα ισχύοντα δεδομένα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα γίνεται η πρωτοπορία μιας ανεπιθύμητης μεταλλαγής της. Ο κίνδυνος «ελληνοποίησης» της ευρωζώνης είναι πλέον, σύμφωνα με το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, «υπαρκτός». Η διάβρωση που άρχισε στην Ελλάδα μεταφέρεται ήδη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ποιος ξέρει πού αλλού. Και δεν πρόκειται να σταματήσει αν η τρόικα και ιδιαίτερα οι Βρυξέλλες δεν αλλάξουν την τρέχουσα συνταγή θεραπείας του κακού – η οποία, όπως τονίζει ο γερμανός «σοφός», αντί να βάζει φρένο, επιταχύνει την κρίση.

Ο 57χρονος Πέτερ Μπόφινγκερ είναι το γνωστότερο μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (κοινώς αποκαλουμένων «σοφών») και διδάσκει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ.

Το Eurogroup ανέβαλε την απόφασή του για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Τώρα περιμένουν όλοι με αγωνία τι θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίασή του. Είναι η αναβολή κακός οιωνός για την Αθήνα;
«Δεν νομίζω. Με λίγες ημέρες αναβολής δεν χάθηκε ο κόσμος».

Η τρόικα επέβαλε ένα δεύτερο μνημόνιο, που ξεπερνά κατά πολύ σε σοκ και δέος το πρώτο. Εχει νόημα τέτοιο πρόγραμμα;
«Η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία που μετεξελίχθηκε σε κάθετη πτώση. Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο, αντί να τη σταθεροποιήσει, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο».

Τι ρόλο έπαιξε η Ανγκελα Μέρκελ;
«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μιας κρίσης είναι η ανάπτυξη. Η πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα. Και αυτή δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τη διεξαγωγή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όπως η αποκρατικοποίηση. Επόμενο ήταν έτσι να αποτύχει και αυτή».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική της τρόικας μετατρέπει την Ελλάδα σε μοντέρνο προτεκτοράτο. Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο ή για πρόχειρο αυτοσχεδιασμό;
«Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια λανθασμένη πολιτική επειδή απέβλεπε στην πολύ γρήγορη σταθεροποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα μεγάλα ελλείμματα. Ομως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για το 2011 και το 2012 επειδή δεν έλαβε υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερταχείας μείωσης των ελλειμμάτων. Οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά, κάτι που προκάλεσε νέα έκρηξη των ελλειμμάτων και ύστερα πάλι πρόσθετες δραστικές περικοπές. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Η τρόικα περιφρόνησε εξαρχής τους θεμελιακούς νόμους της οικονομικής βαρύτητας».

Θα μπορούσαν τέτοια φαινόμενα να εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη ευρωζώνη;
«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αν η στρατηγική της τρόικας εφαρμοστεί με τον καιρό και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τότε η ιδέα της ισοτιμίας των κρατών-μελών θα υποστεί συνολικά μεγάλο πλήγμα».

Το Eurogroup σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα, ο πρώτος στόχος του οποίου θα είναι η εξυπηρέτηση των δανειστών της. Αυτό θα σήμαινε όμως περιορισμό της κυριαρχικότητάς της.
«Αν οι Βρυξέλλες θέλουν να έχει ο ελληνικός πληθυσμός εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του, τότε δεν θα πρέπει να υπονομεύουν αυτή την εμπιστοσύνη με τη δημιουργία τέτοιων κλειστών λογαριασμών».

Πιστεύετε ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αυξάνουν συνεχώς την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να αποχωρήσει από την ευρωζώνη;
«Δεν το πιστεύω. Δεν έχω ενδείξεις για κάτι τέτοιο».

Αν πάρουμε υπόψη τις φοβερές αναταράξεις των τελευταίων ημερών, τι λέτε: Αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
«Οι πιθανότητες αυξάνονται σίγουρα, δεν μπορώ όμως να προσδιορίσω το μέγεθός τους».

Βάζει αυτό σε κίνδυνο το κούρεμα των χρεών σε ιδιώτες-δανειστές και τη δεύτερη δανειακή βοήθεια;
«Οχι. Η εφαρμογή τους δείχνει σχεδόν εξασφαλισμένη».

Εχετε κάποιες ενδείξεις ότι το εξαγγελθέν ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα αρχίζει να υλοποιείται;
«Δεν νομίζω. Αν όμως μπει όντως σε εφαρμογή, αυτό θα πρέπει να γίνει σε τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να καταστούν γρήγορα ανταγωνιστικοί, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις μέσω κρατικών πιστώσεων. Το κράτος πρέπει επίσης να καλύψει τα κενά στις υποδομές, που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Το κακό είναι μόνο ότι οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται τα μεγάλα δυναμικά ανάπτυξης».

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου