Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μόντι: Εύχομαι να μην πτωχεύσει η Ελλάδα


8/2/2012

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS

Οι συνέπειες για την Ιταλία θα ήταν σοβαρές έαν η Ελλάδα χρεοκοπούσε πριν από λίγους μήνες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Pbs ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. «Τώρα, ασφαλώς και εύχομαι η Ελλάδα να μην πτωχεύσει», δήλωσε.

«Αν η χρεοκοπία της Ελλάδας λάμβανε χώρα πριν από λίγους μήνες οι συνέπειες, για την Ιταλία, θα ήταν σαφώς, ιδιαίτερα σοβαρές. Τώρα, ασφαλώς και εύχομαι η Ελλάδα να μην πτωχεύσει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ιταλία θα εθεωρείτο από τις αγορές, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από όλη τη διεθνή κοινότητα ως μια χώρα που, μέσα σε λίγους μήνες, έλαβε σκληρά διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της δημόσιας οικονομίας και την προώθηση της ανάπτυξης», είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Pbs εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα αποδεικνύει ότι η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη είναι μια συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή, ο Μόντι, που από αύριο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντά:

«Ναι, αλλά η Ελλάδα είναι μια ακραία περίπτωση, διότι το υπερβολικό δημόσιο χρέος, παρέμεινε επί πολλά χρόνια τόσο υψηλό και ακραίο, που θα ήταν δύσκολη μια ομαλή προσγείωση από ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα, χωρίς να προκληθεί ύφεση. Γενικότερα, όμως, νομίζω ότι ισχύει το ότι η Ευρώπη έπρεπε να τεθεί σε ασφαλέστερη κατάσταση σε ότι αφορά την δημόσια οικονομία του κάθε κράτους μέλους. Χάρη στις γερμανικές πιέσεις, και όχι μόνο, μπορούμε να πούμε ότι πολλοί από εμάς τα καταφέραμε ή τα έχουμε σχεδόν καταφέρει. Τώρα, χωρίς να επιστρέψουμε στην φορολογική απειθαρχία, ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να πετύχουμε μια μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «παρουσιάζει τις θυσίες όχι ως κάτι που επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες ή από την Γερμανία, αλλά ως κάτι που εξυπηρετεί το συμφέρον των πολιτών της χώρας του και των επόμενων γενεών».

Φέρνει παρεξηγήσεις η κρίση του ευρώ
Ο Μ. Μόντι τονίζει, επίσης, ότι «η κρίση του Ευρώ επανέφερε στο προσκήνιο μια σειρά από παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις σχετικά με τον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης και αρκετό, αμοιβαίο, θυμό. Πρέπει να του αφιερώσουμε μεγάλη προσοχή για να αποφύγουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι το υψηλότερο σημείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, να μετατραπεί - διαμέσου αρνητικών ψυχολογικών διαθέσεων- σε στοιχείο αποσύνθεσης της Ευρώπης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι χώρες και οι λαοί, όπως οι Ιταλοί τους τελευταίους μήνες, που έχουν μπει στη διαδικασία σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών, μπορεί να αποθαρρυνθούν σε ό,τι αφορά την συνέχιση της πορείας αυτής, αν δεν τύχουν αναγνώρισης οι προσπάθειές τους, διαμέσου και τις μείωσης των επιτοκίων δανεισμού».

Το Ταμείο Διάσωσης
«Όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό που θα μπει στο Ταμείο Διάσωσης, τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν, διότι οι αγορές θα εντυπωσιασθούν από την αξιοπιστία της προσπάθειας αυτής για την κατάσβεση της κρίσης», εκτιμά.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μόντι εκτιμά ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη με μια υγιή διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που προσπαθεί να πετύχει, και η Ευρώπη μπορεί να τον βοηθήσει αποτρέποντας το ξέσπασμα εντάσεων στη διεθνή οικονομία, εκτός Ευροζώνης».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου