Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: Αποφύγαμε το εφιαλτικό σενάριο


21/2/2012

«Με τη χθεσινή απόφαση αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, που χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία ως μία εξέλιξη που προσφέρει στη χώρα μία νέα ευκαιρία. Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση του PSI και του πρώτου εφαρμοστικού νόμου της δανειακής σύμβασης.

Μετά την επιτυχία της συμφωνίας των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει στη Βουλή από τις 7 το απόγευμα για να εγκρίνει τη συμφωνία για το PSI αλλά και για τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο, με τα προαπαιτούμενα μέτρα που τίθενται ως προϋπόυθεση για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι και τα δύο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί εώς τις 29 Φεβρουαρίου, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμα να παρουσιαστούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 1 και 2 Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αλλαγή σελίδας τη χθεσινή απόφαση που βάζει τέλος στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που επικράτησε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα: «Αφεθήκαμε σε συλλογική αμεριμνησία και βασιστήκαμε σε μια ψευδαίσθηση εθνικού πλούτου με πήλινα πόδια» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Τώρα χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Τόνισε ακόμη ότι "η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί" και χαρακτήρισε ως τεράστιας σημασίας τον στόχο της επιστροφής στις αγορές που υπολογίζεται να επιτευχθεί το 2014.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, έθεσε το υποθετικό ερώτημα των συνεπειών που θα είχε η αποτυχία του όλου εγχειρήματος της κυβέρνησης. «Τι θα γινόταν σήμερα εάν, ύστερα από 15 ώρες διαπραγμάτευσης, δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, η οποία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

"Mετά από δύσκολες προσπάθειες έχουμε την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Επιπλέον έχουμε τη δέσμευση των εταίρων πως θα μας στηρίξουν και μετά το 2014 εώς ότου καταστεί εφικτό να ξαναβγούμε στις αγορές", τόνισε.

"Αφαιρέσαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για το PSI. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η ετήσια εξοικονόμηση για την χώρα μας είναι 3 δισ. ευρώ από τη συμφωνία που πάρθηκε στο Eurogroup.

Υπό την ευθύνη της Ελλάδας η εποπτεία του προγράμματος

Ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμη στους μηχανισμούς εποπτείας του ελληνικού προγράμματος που θα σέβονται όπως τόνισε την ανεξαρτησία της χώρας και σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα υπάρχει στη χώρα η Ομάδα Δράσης (task force), η τρόικα και μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν, καθώς και πως η έκθεση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα εξακολουθήσει να γίνεται ανά τρίμηνο. Επανέλαβε πάντως πως η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα.

Για τον «δεσμευμένο λογαριασμό» στον οποίο θα «κατατίθενται» οι δόσεις του δανείου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας για την αποπληρωμή κατά προτεραιότητα των δανειστών, είπε ότι αυτός θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ευθύνη της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την τρόικα. Πιθανή συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, μετά το 2013.

Τα 50 δις μπορεί να φτάσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αναφορικά με το PSI, για το οποίο η επίσημη προσφορά θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «δραστικότερο και καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν» και, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων του αρχικού δανείου, οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος, ενώ η ετήσια ελάφρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δημιουργούνται μηχανισμοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

Ο υπουργός δήλωσε σαφώς ότι το πιστωτικό σύστημα στη χώρα είναι «σταθερό, αξιόπιστο και απολύτως εγγυημένο» και κάλεσε εκ νέου τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες. «Πρέπει να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ και το ύψος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί και από την έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες.

Και τα φυσικά πρόσωπα στο PSI

Ερωτηθείς, ανέφερε, ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (εκτιμώνται σε περίπου 11.000 άτομα, οι 9.500 εκ των οποίων κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ). Ωστόσο, είπε, ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις 9 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση για το εύρος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή και στη συνέχεια, εάν η συμμετοχή υπερβαίνει τα 2/3, θα ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» για την υποχρεωτική συμμετοχή του συνόλου των ιδιωτών στο «κούρεμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να πει ότι όσο ασχολείται με θέμα εθνικής ανάγκης δεν τον απασχολούν άλλα θέματα και μάλιστα κομματικού χαρακτήρα. «Σέβομαι της προτεραιότητες του έθνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο «αγώνας που δώσαμε χθες με τον Πρωθυπουργό ήταν ένας αγώνας που δόθηκε κατ' εντολή και στο όνομα των Ελλήνων πολιτών».

Πηγή

Απέφυγε το εφιαλτικό σενάριο για ποιον; Για τον λαό τα δεινά συνεχίζονται.
Το ότι είπε ότι ο «αγώνας που δώσαμε χθες με τον Πρωθυπουργό ήταν ένας αγώνας που δόθηκε κατ' εντολή και στο όνομα των Ελλήνων πολιτών». δείχνει άνθρωπο εκτός πραγματικότητας.Το συντριπτικό ποσοστό του λαού δεν ήθελε τη νέα δανειακή σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου