Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Ναι μεν, αλλά» του Νταλάρα για το PSI


21/2/2012

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup, ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας δήλωσε αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι αναδρομικές ρήτρες που προωθεί το ΥΠΟΙΚ «είναι μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δελεαστική»

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που σημειώθηκε χθες, σε «εθελοντική βάση» είναι «ισχυρή» για τους ιδιώτες πιστωτές, «δίκαιη» για όλα τα μέρη και με «σημαντικά οφέλη» για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα σε κοινή συνέντευξη, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ινστιτούτου Ζαν Λεμιέρ, σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο Τσαρλς Νταλάρα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τη συμφωνία για το PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου χαιρέτησε την ιδιαίτερα θετική στάση που επέδειξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην εξεύρεση λύσης για το PSI, «χωρίς τη θαρραλέα ηγεσία των οποίων δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα με συμφωνία».

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπήρξε έλλειψη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ στη Σύνοδο της Ντοβίλ, τον Μάιο του 2010. Επέκρινε, επίσης, την ακινησία των αρχών της ευρωζώνης, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αμφιβολίες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Τέλος, ο Τσαρλς Νταλάρα τόνισε ότι η ιδέα να εισαχθούν ρήτρες συλλογικής δράσης δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, με τον Ζαν Λεμιέρ να τονίζει όμως ότι το θέμα αυτό εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

Ο Γάλλος τραπεζίτης τόνισε και αυτός ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε τεράστιες κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις και υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί σημείο εκκίνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο Ζαν Λεμιέρ αναγνώρισε ότι για τον ελληνικό λαό αρχίζει ένας δύσκολος και επώδυνος δρόμος προσαρμογής.

Τέλος, σημείωσε ότι το κούρεμα 53,5% που αποφασίστηκε επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, συνιστά στην πραγματικότητα κούρεμα που υπερβαίνει το 70% σε απώλειες για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Σε δελτίου Τύπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου υπογραμμίζεται ότι οι απώλειες για τις τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα φτάσουν τα 107 δισ. ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου