Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η 20η επέτειος της έναρξης των συγκρούσεων


6/4/2012

Συνολικά 11.541 κόκκινες άδειες καρέκλες, μία για κάθε πολίτη του Σαράγεβο που σκοτώθηκε στον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο της εικαστικής παράστασης «Η κόκκινη γραμμή του Σαράγεβο» που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα.

Η ιδέα ανήκει στο Βόσνιο σκηνοθέτη, Χάρις Πάσοβιτς, ο οποίος αναφερόμενος στα θύματα του Σαράγεβο τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών σε μία πόλη της Ευρώπης, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχουμε υποχρέωση προς τους 11.541 συμπολίτες μας που σκοτώθηκαν, αλλά και προς την παγκόσμια ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να υπενθυμίζουμε το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μιας πόλης, μετά το 1945» επισήμανε ο κ. Πάσοβιτς.

«Η κόκκινη γραμμή του Σαράγεβο» κεντρική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 20 χρόνων από την έναρξη της πολιορκίας της βοσνιακής πρωτεύουσας υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του δήμου και της θεατρικής ομάδας East West Theatre.

    Κανένας δεν θα καθίσει στις 11.541 καρέκλες. «Τοποθετήθηκαν κατά μήκος 800 μέτρων και θα παραμείνουν κενές όλη τη μέρα, επειδή οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκία του Σαράγεβο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Ήταν πολίτες και υπερασπιστές του Σαράγεβο», τόνισε ο Χάρις Πάσοβιτς.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης με μουσική συναυλία επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο, να μην επαναληφθεί τέτοια σφαγή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Σαράγεβο, αναφέρει ότι η τετραετής πολιορκία της πόλης, ήταν ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα της βίαιης διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των συγκρούσεων που είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι και να εγκαταλείψουν τις εστίες 2,7 εκ. άνθρωποι.

«Ηταν η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης τοποθετήθηκαν αφίσες που απεικονίζουν γεγονότα του τετραετούς πολέμου και νεαροί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεντρώνονται στη γέφυρα Σουάντ και Όλγκα, την πρώην γέφυρα Vrbanja.

Με αφορμή την 6η Απριλίου, Ημέρα του Σαράγεβο, αντιπροσωπείες του δήμου μαζί με αντιπροσωπείες διαφόρων πόλεων, της Βαρκελώνης, του Ντουμπρόβνικ, του Ζάγκρεμπ, των Τιράνων, της Πονγκόριτσας, της Πούλα, της Τούζλα κατέθεσαν στεφάνια σε μνημεία και διάφορες τοποθεσίες.

Ο δήμαρχος του Σαράγεβο, Αλίγια Μπεχμέν τόνισε ότι η 6η Απριλίου έχει τριπλή σημασία, γιορτάζονται τα 550 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, 67 χρόνια από την απελευθέρωση από το φασισμό και συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης στην πόλη.

Η πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από σερβικές δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού άρχισε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία, στις 5 Απριλίου του 1992 και έληξε στις 29 Φεβρουαρίου του 1996.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 2003 έκρινε ένοχο τον πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Στάνισλαβ Γκάλιτς ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Το ICTY περιέγραψε την πολιορκία του Σαράγεβο ως εξής: «Δεν υπήρχε ασφαλές σημείο για τους κατοίκους του Σαράγεβο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο νοσοκομείο αποτελούσαν στόχους επίθεσης».

Στο Σαράγεβο σήμερα συναντώνται ξανά πολεμικοί ανταποκριτές απ΄ όλο τον κόσμο που κάλυπταν τα δραματικά γεγονότα πριν από 20 χρόνια.

Η πολεμική ανταποκρίτρια, Κριστιάν Αμανπούρ συμμετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό TV BiH δήλωσε ότι αν και είχε την εμπειρία από τον Πόλεμο του Κόλπου, πρώτη φορά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη άκουσε για εθνική εκκαθάριση και πρώτη φορά βίωσε τον πόλεμο, στον οποίο στόχοι ήταν άμαχοι πολίτες και μία πόλη.

Μιλώντας για τα Βαλκάνια σήμερα, τόνισε ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ότι είναι αισιόδοξη λόγω της ευρωπαϊκής προοπτικής στην οποία έχει εισέλθει ολόκληρη η περιοχή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου