Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς, όχι στις τιμές των προϊόντων


7/4/2012

Το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 4,7% το 2010 και στο 3,3% το 2011. Δηλαδή οι αυξήσεις στην αγορά συνεχίστηκαν και πέρυσι σε μία χρονιά κατά την οποία η ύφεση έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ προσεγγίζοντας το 7%

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η εσωτερική υποτίμηση. Το σχέδιο το οποίο επιβάλλει η τρόικα στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε μεγάλη υποτίμηση των μισθών ενώ δεν έχει... αγγίξει τις τιμές οι οποίες όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης. Αποτέλεσμα της μονόπλευρης εσωτερικής υποτίμησης είναι η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων, η κάθετη μείωση της ζήτησης και η ολοένα και βαθύτερη ύφεση. Μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα και τις προβλέψεις για τους επόμενες μήνες δεν φαίνεται διέξοδος από τον φαύλο αυτό οικονομικό κύκλο.

Αποδοχές
Είναι ενδεικτικό πως οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 4,8% το 2010 και κατά 3% πέρυσι.

Για φέτος αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση κατά 8,4% με 9,2% και κατά 7% εντός του 2013. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι μέσες πραγματικές αποδοχές περιορίστηκαν κατά 9,1% πρόπερσι, 6,4% το 2011 και εφέτος προβλέπεται πως θα υποχωρήσουν έως και 10%. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012 - 2013 θα φθάσει έως και το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και μεταξύ 15,2% και 16,3% στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο νέο Μνημόνιο είναι η μείωση να φθάσει στο 15% στην τριετία 2012 - 2014, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί ένα χρόνο νωρίτερα από την πρόβλεψη του Μνημονίου.

Κι αν στους μισθούς έχει επιτευχθεί η προσδοκώμενη από την τρόικα υποτίμηση. στο «μέτωπο» των τιμών δεν έχουν προχωρήσει παρεμβάσεις που θα οδηγούσαν σε αποκλιμάκωσή τους.

Ο πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική πορεία αλλά όχι με την αναμενόμενη ένταση που παρατηρήθηκε σε χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ιρλανδία που βρέθηκαν σε παρόμοια φάση του οικονομικού κύκλου. Και απέχει πολύ από τις αρχικές προβλέψεις της τρόικας ότι θα περιέλθει σε αρνητικό έδαφος.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών τη διετία 2010 - 2011 αυξήθηκαν σημαντικά ακόμη κι αν δεν ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την επιβολή εμμέσων φόρων. Η αύξηση του σχετικού δείκτη ξεπέρασε σωρευτικά το 2% ενώ είναι κατά πολύ υψηλότερη αν συνυπολογιστούν πετρέλαιο και φόροι.

Πιο αναλυτικά το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 4,7% το 2010 και στο 3,3% το 2011. Δηλαδή οι αυξήσεις στην αγορά συνεχίστηκαν και πέρυσι σε μία χρονιά κατά την οποία η ύφεση έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ προσεγγίζοντας το 7%.

Στην Ιρλανδία αντίθετα στο ίδιο διάστημα οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 4%. Εφέτος το πρώτο δίμηνο του έτους η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,2%. Στα αγαθά η άνοδος των τιμών στο συγκεκριμένο διάστημα έφθασε στο 2,8% και στις υπηρεσίες το 1,5%.

Όπως προβλέπουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί το 2012 στο 1% ή και λίγο χαμηλότερα.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και το 2013 στο 0,5% παραμένοντας όμως καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης σε θετικό έδαφος.

Στρεβλώσεις
Οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο «μέτωπο» των τιμών σχετίζονται άμεσα με την ασθενική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης πρέπει να στοχεύσουν αφενός στην απελευθέρωση όλων των αγορών (επαγγελμάτων, προϊόντων, υπηρεσιών, εργασίας) μέσω της κατάργησης των πολυπληθών εμποδίων εισόδου σε αυτές καθώς και σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου στην άρση της πληθώρας των εμποδίων στις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου