25/1/2013
Ένα από τα βασικά θέματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι η επέμβαση της αστυνομίας τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του Μετρό και η απομάκρυνση των απεργών.
Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία έκανε έφοδο στο αμαξοστάσιο του μετρό στην Αθήνα, απομακρύνοντας τους απεργούς από το χώρο. Οι εργαζόμενοι απέχουν για ένατη ημέρα από τα καθήκοντά τους, παραλύοντας τις μετακινήσεις με τον υπόγειο σιδηρόδρομο, προσθέτει το δίκτυο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στο μέτρο της επίταξης, απειλώντας με απόλυση τους απεργούς, αν δεν επιστρέψουν στις θέσεις του. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν οι μεταφορές.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του υπόγειου σιδηροδρόμου, προκειμένου να διαλύσει τους συγκεντρωμένους απεργούς που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση. Οπως συνεχίζει το πρακτορείο, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί σε κρας τεστ για την εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τα συνδικάτα για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
Με την επέμβαση της αστυνομίας ασχολούνται και αμερικανικά μέσα, όπως η Miami Herald, η οποία γράφει ότι πρόκειται για την κλιμάκωση της κόντρας για τα μέτρα λιτότητας. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου στη ΝΕΤ, περί «ομαλοποίησης» της κατάσταστης το σαββατοκύριακο, αλλά και στην κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, κάνοτας μνεία και στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απέκλεισε την οποιαδήποτε αποχώρηση, τονίζοντας ότι στο δημόσιο υπάρχουν εργαζόμενοι βασικής εκπαίδευσης που πληρώνονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου και «κανείς δεν το θέλει αυτό».
«Η κυβέρνηση διατάζει τους εργαζόμενους του μετρό να επιστρέψουν στην δουλειά» γράφουν οι Los Angeles Times, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που η τρικομματική κυβέρνηση λαμβάνει τόσο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κοινωνική αναταραχή.
Στην αστυνομική επέμβαση αναφέρεται και το αμερικανικό περιοδικό TIME, σημειώνοντας ότι η επίταξη αν και θεωρείται ακραίο μέτρο, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε περιπτώσεις απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Το περιοδικό σημειώνει επίσης ότι η παρατεταμένη απεργία έχει γίνει δεκτή με ένα μείγμα κατανόησης και οργής από το επιβατικό κοινό ένα μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, αντιμετωπίζοντας μειώσεις στα εισοδήματά τους.
Την είδηση της επέμβασης μεταδίδει και το γαλλικό France 24, κάνοντας αναφορά στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των σωματείων που κήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα, αλλά και τις κυβερνητικές δηλώσεις περί περιφρόνησης εκ μέρους των απεργών, τις δικαστικές αποφάσεις που έκρινε παράνομη την απεργία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου