Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

«Mea Culpa» Λαγκάρντ για τη συνταγή της λιτότητας


27/1/2013

Αυτό που συνήθως γεννά ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το μέτωπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δεν είναι τα όσα δηλώνονται από το βήμα του συνεδρίου, αλλά όλα εκείνα που λέγονται στο περιθώριο των επίσημων εκδηλώσεων, στα δείπνα, στα πηγαδάκια και στις συνεντεύξεις

Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την Παρασκευή πήρε μέρος σε προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα την... ανδροκρατία στα ΔΣ των μεγάλων επιχειρήσεων. Κι όμως, πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν όσα δήλωσε αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Χαρακτηριστικά, επιλέγοντας την οδό της αυτοκριτικής, η Γαλλίδα παραδέχτηκε και αυτή πως το Ταμείο έκανε λάθος υπολογισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις της λιτότητας στις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία.

«Εσφαλμένες προσδοκίες»
Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ χρέωσε στο ΔΝΤ «εσφαλμένες προσδοκίες», αναγνωρίζοντας πως «οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως σε ανάλογες «παραδοχές λάθους» έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και άλλα κορυφαία στελέχη του Ταμείου, όπως ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, καθώς και ο άλλοτε άκαμπτος Πολ Τόμσεν.

Από τη μεριά του, ο Μπλανσάρ έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη με την οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν έξωθεν στα υπερχρεωμένα κράτη, ενώ και ο Τόμσεν παραδέχθηκε πως όντως οι επιπτώσεις του ελληνικού προγράμματος δεν εκτιμήθηκαν σωστά.

Πίσω στο Νταβός ωστόσο (και με δεδομένο πως το «κακό» της υπερβολικής λιτότητας πλέον έχει γίνει), η Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν «συλλογικά» να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Είναι καλύτερο συλλογικά, χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα, να συμφωνήσουν να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο» για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή «παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ», σημείωσε η Γαλλίδα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου