19/4/2013
Ούτε «τύπωμα» με λιτότητα δουλεύουν - Η φτωχή επίδοση της οικονομίας απαιτεί χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι η φτωχή επίδοση της οικονομίας στη Βρετανία δεν της αφήνει άλλο περιθώριο από το συστήνει στον υπουργό Τζόρτζ Οσμπορν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της λιτότητας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τον Οσμπορν παραμένουν πιστοί στην πολιτική σκληρής λιτότητας που εισήγαγαν το 2010 με άνευ προηγούμενου δημοσιονομικές περικοπές,
Η Λαγκάρντ από τη μεριά της επιμένει στην πίεση για αλλαγή ρότας που θα χαλαρώνει τη λιτότητα και θα λάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης.Η Λαγκάρντ παρά τις παραινέσεις έως τώρα παρείχε υποστήριξη στον Οσμπορν και τον Κάμερον για μείωση του ελλείμματος, αλλά οι αποτυχίες των προγραμμάτων προσαρμογής και η αδύναμη οικονομική πορεία της Βρετανίας αναγκάζουν την επικεφαλής του ΔΝΤ να αλλάξει τη στάση της δυναμώνοντας την ένταση σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας στη Βρετανία συστηματικά πέφτουν έξω σε σχέση με τις προβλέψεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της κυβέρνησης Οσμπορν.Αυτή την εβδομάδα η 6μηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) έκοψε τις προβλέψεις του στο 0,7% το 2013 και στο 1,5% το 2014 (μείωση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων και τα δυο χρόνια) για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση Οσμπορν στην κατάθεση του προϋπολογισμού πριν από ένα μήνα υπολόγιζε ανάπτυξη 0,6% φέτος και 1,8% το 2014. Η παραγωγή είναι ακόμα 3% χαμηλότερα από όσο ήταν όταν ξεκίνησε η ύφεση το πρώτο 3μηνο του 2008.
"Παρά τις προόδους που έχουμε επιτελέσει, μένουν πολλά για να γίνουν" και θα πρέπει να ληφθούν "δύσκολες αποφάσεις", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.Πρόσθεσε πως ευθύνονται "οικονομικές δυσκολίες στη χώρα μας και στο εξωτερικό", ιδιαίτερα η συνέχιση των προβλημάτων στην ευρωζώνη —κύρια αγορά για τις βρετανικές εξαγωγές— που αναδεικνύονται με τη σημερινή κρίση στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα ο διχασμός στους κόλπους των αξιωματούχων της BoE παραμένει καθώς εντείνονται οι διαφωνίες γύρω από την ανάγκη νέων διεγερτικών στη βρετανική οικονομία, με τη μορφή μιας ακόμα δόσης φρέσκου χρήματος από τα ηλεκτρονικά πιεστήρια της στερλίνας.Πριν μερικές εβδομάδες η πρόταση για επιπλέον 25 δισ. στερλίνες στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) των 365 δισ. στερλινών μειοψήφησε (6-3).
Οι περισσότεροι στην ΒοΕ πιστεύουν πως περισσότερο QE μπορεί να στείλει την αξία της στερλίνας σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα και να ενισχύσει τον πληθωρισμό, χωρίς να έχει τελικά κάποιο αποτέλεσμα. Όπως άλλωστε ισχύει έως τώρα στη Γηραιά Αλβιώνα.
Πέρσι τα πρώτα βέλη
Η Λαγκάρντ ήδη από πέρσι το Μάιο έριχνε τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά παρά το τύπωμα χρήματος.
«Η Βρετανία πρέπει να δώσει μια κατεύθυνση στις δημοσιονομικές της επιλογές και να επωφεληθεί των ευνοϊκών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται για να υποστηρίζει την ανάπτυξη» δήλωνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάζοντας έκθεση του ΔΝΤ στο Λονδίνο πέρσι.«Εάν δεν σημειωθεί ανάπτυξη […] θα πρέπει να εξεταστούν δημοσιονομικές προσαρμογές», ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη, προειδοποιούσε τότε η έκθεση του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφερόμενο σε προσωρινή αναστολή φόρων και σε επενδύσεις σε έργα υποδομών.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ότι χρειάζεται η ενίσχυση της ανάπτυξης, παρόλα αυτά χαιρέτισε την οικονομική πολιτική λιτότητας που επέλεξε ο Κάμερον όταν εξελέγη τον Μάιο του 2010. «Τρέμω όταν φαντάζομαι ποια θα ήταν η τωρινή κατάσταση αν δεν είχαν γίνει βήματα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών» έλεγε τότε.
Πηγή
Το ΔΝΤ κατά της ... λιτότητας. Είναι απίστευτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου