Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ένα τρισεκατομμύριο το χρόνο χάνει η Ευρώπη από τους «φορολογικούς παραδείσους»


22/5/2013

Σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται από την πολυετή κρίση χρέους, είναι λογικά τα αρμόδια όργανα να αναζητούν τρόπους καταπολέμησης της διακίνησης «μαύρου» χρήματος, που διαφεύγει σε χώρες-«φορολογικούς παραδείσους».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μη δεσμευτικό ψήφισμά του, ζήτησε χθες την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» με τις χώρες που αποτελούν «φορλογικούς παραδείσους», ανοίγοντας το δρόμο για τη σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Σύνοδο αναμένεται να τεθούν μετ' επιτάσεως τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φυγής κεφαλαίων, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Υπερψηφίζοντας, λοιπόν, δύο σχετικές εκθέσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την αντιμετώπιση της δράσης των χωρών που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους», εντός και εκτός ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικός παράδεισος» και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις χώρες-«φορολογικούς παραδείσους».

Με τα εν λόγω ψηφίσματα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το "φορολογικό κενό" από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ». «Η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε η εισηγήτρια, η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Σλοβενίας, Μόζτσα Κλέβα Κεκιούς.

Επιδίωξη των δύο μη νομοθετικών ψηφισμάτων είναι να μειωθεί το «φορολογικό κενό», δηλαδή η απώλεια εσόδων λόγω φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, οι οποίες αποτελούν παράνομες δραστηριότητες, αλλά κοστίζουν στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη 2.000 ευρώ ετησίως. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων για οχήματα, οικόπεδα και σκάφη.

Στο πλαίσιο των ίδιων δράσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να να πείσουν την Αυστρία και το Λουξεμβούργο να άρουν τους περιορισμούς κυρίως για το τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη Σύνοδο της Τετάρτης δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η απώλεια πόρων της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη υπολογίζεται στο ένα τρισ. ευρώ το χρόνο, τονίζοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη.

Το σχέδιο δράσης που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν, έχει ως βασικό εργαλείο την κατάργηση του τραπεζικού απόρρητου στις καταθέσεις, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, πέρα από την κατάργηση του απορρήτου, προωθεί επίσης την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών για όλες τις μορφές εισοδήματος των πολιτών (έσοδα από εργασία, έσοδα από ακίνητα, ασφάλειες ζωής, παραστάσεις μελών διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων κ.λπ.).

Αυτό που αναμένεται να γίνει, είναι να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με πέντε χώρες: Ελβετία, Μονακό, Λιχτενστάιν, Άγιο Μαρίνο και Ανδόρα, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των κοινοτικών υπηκόων που διατηρούν λογαριασμό στο έδαφός τους.

Στη διάρκεια της Συνόδου, οι πέντε μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία), αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία, προκειμένου να μεταφερθεί σταδιακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αμερικανικό καθεστώς, το οποίο επιβάλλει στις ξένες τράπεζες σε πολλές χώρες να κοινοποιούν αυτόματα όλα τα στοιχεία και τις κινήσεις των λογαριασμών Αμερικανών υπηκόων στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των «φορολογικών παραδείσων» αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά επίσης για το G20 και τον ΟΟΣΑ. Ο λόγος, σύμφωνα με ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προς την κατεύθυνση αυτή, πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν αναποτελεσματικά, όπως απέδειξε και η περίπτωση της Κύπρου, που λειτουργούσε ουσιαστικά ως «πλυντήριο» ρωσικού χρήματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου