Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

CNN: Η πορεία της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα


13/5/2013

Την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, προ και μετά μνημονίου, παρουσίασε σε δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα του το CNN.

Χωρίς αναλύσεις και σχόλια, το CNN παραθέτει τέσσερις δείκτες -το ΑΕΠ, την ανεργία, το χρέος και το έλλειμμα- που αποκαλύπτουν ότι τρία χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου και τα σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον πάτο».


Το ΑΕΠ έχει υποστεί αισθητή συρρίκνωση, το ποσοστό της ανεργίας έχει τριπλασιαστεί, το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί εξαιτίας των νέων δανείων σε άνευ προηγούμενου επίπεδα άνω του 170% και μόνη θετική εξέλιξη είναι η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,8% στα τέλη του έτους.

Το δημοσίευμα σημειώνει πάντως ότι ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει το 2014 σε τροχιά ανάπτυξης.

Πηγή


 CNN: Αυτοί είναι οι δείκτες στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια Μνημονίου

12/5/2013

Με τέσσερα γραφήματα που δείχνουν τις ραγδαίες αλλαγές στους "πυλώνες" της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, ανεργία, χρέος και έλλειμμα), περιγράφει το CNN την πορεία της Ελλάδας, στα τρία χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων.

Το άρθρο αναφέρει ότι πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα έλαβε δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε τελικά το πρώτο από τα δύο συνολικά δάνεια που έχει λάβει ως τώρα, από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Από τότε και μετά η οικονομία έχει πιάσει πάτο, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευτεί, ειδικά στους νέους, στους οποίους οι 6 στους 10 είναι χωρίς δουλειά.

Το πρώτο γράφημα αφορά το ΑΕΠ, το οποίο ανερχόταν σε 231 δισ. ευρώ το 2009 και τώρα έχει πέσει στα 183 δισ. ευρώ, το δεύτερο την ανεργία, η οποία το 2009 ήταν 9,5% και τώρα είναι 27%, το τρίτο το δημόσιο χρέος που ήταν 130% του ΑΕΠ το 2009 και τώρα είναι στο 175% του ΑΕΠ και το τέταρτο το έλλειμμα - το μόνο που έχει συρρικνωθεί με ραγδαίους ρυθμούς όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα προσαρμογής - από 156% σε 3,8%.

Ωστόσο ίσως υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ αναφέρει ο συντάκτης επικαλούμενος την εκτίμηση ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη το 2014.

Στα θετικά επίσης αναφέρει ότι τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές η Τράπεζα Πειραιώς, καταφέρνει να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή της, αποφεύγοντας τη στήριξη του ΤΧΣ.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου