Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Με 1,5% δανείζεται η Siemens, με 8% οι ελληνικές εταιρείες


2/6/2013

Δυσεύρετη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και όταν βρίσκεται χορηγείται με «τοκογλυφικό επιτόκιο» **Δραματική έκκληση μικρών αλλά και μεγάλων εταιρειών

Από άνοιξη του 2014 και βλέπουμε...
Το «καμπανάκι» από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών και η δραματική κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να ακουστεί πολύ καθαρά στο Μαξίμου και τους Ελληνες τραπεζίτες.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και της ΤτΕ να «ραγίζουν» την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του κλάδου μπορεί να απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τους τραπεζίτες, τους μεγαλομετόχους των ομίλων αλλά και τον Γ. Στουρνάρα, ωστόσο αυτό που «καίει» άμεσα δεκάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και χιλιάδες μικρομεσαίους είναι εάν, πότε και με ποιους όρους θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά. «Καλή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που μάλιστα χρηματοδοτείται κατά 90% με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή των φορολογουμένων» σημείωνε παραδοσιακός επιχειρηματίας, «αλλά οι εταιρείες δανείζονται -όσες μπορούν να δανείζονται ακόμη- με επιτόκια του 8% μέχρι και 10%, οι δε καταναλωτές είναι αποκλεισμένοι από τις τράπεζες».

Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της επισημαίνει «πως η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των -βιώσιμων κατά βάση- επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους». Η ΤτΕ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομίας την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, ζητώντας τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης της οικονομίας μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και με την αξιοποίηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, παραδέχεται έμμεσα πως ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει «ανενεργός» για καιρό ακόμη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση τον Απρίλιο ήταν αρνητική 3,4% ή 1,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για μείωση στα επιτόκια των δανείων που δίνονται προς τις επιχειρήσεις, ώστε να αρχίσει να ξαναζεσταίνεται η αγορά. Ενδεικτική της κατάστασης η σε δραματικούς τόνους έκκληση του Κωνσταντίνου Κεφάλα για το υψηλό κόστος χρήματος στην ελληνική αγορά. Ο σύμβουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ σημείωσε πως ο όμιλος το 2012 επιβαρύνθηκε με μέσο επιτόκιο γύρω στο 7% και κατέβαλε τόκους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Εάν ήταν γερμανική εταιρεία, το συγκεκριμένο κόστος θα ήταν μικρότερο κατά 60 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του οικονομικού διευθυντή της Siemens στην εφημερίδα «Financial Times», ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της. Η εταιρεία εξέδωσε 5ετές ομόλογο φέτος σε δολάριο με κουπόνι 1,5% και 8ετές σε ευρώ με κουπόνι 1,75%.

Επιπλέον το κόστος της ενέργειας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο φυσικό αέριο, το κόστος στην Ελλάδα είναι υψηλότερο 50% σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και 75% σε σχέση με τη Βουλγαρία. Στο υψηλότατο κόστος δανεισμού αναφέρονται αρκετοί επιχειρηματίες με χαρακτηριστική την περίπτωση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ προειδοποιούσε πρόσφατα για τους δυσμενέστατους όρους που δανείζεται η παραδοσιακή ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου