Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιούνκερ καλεί Γερμανία: Κάντε κάτι για την ανεργία στην Ελλάδα


11/6/2013

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό

«Τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου τα επεσήμανα πρώτος, είπα ότι είναι λάθος συνταγή. Τώρα που η κατάσταση όμως αλλάζει δεν θα γυρίσουμε πίσω. Τα διορθώνουμε τα λάθη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τα επιτόκια έχουν πέσει, το χρέος έχει μειωθεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει συνθήκες για πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Τα λάθη διορθώνονται. Η αξιοπιστία και η σταθερότητα μας έβαλαν σε μία πορεία εξόδου από την κρίση. Δεν θα επιτρέψω να γυρίσουμε πίσω, πρέπει να ασχοληθούμε με τα κορυφαία προβλήματα που είναι η έξοδος από την κρίση. Εκεί επικεντρώθηκε και η συζήτηση με τον κ. Γιούνκερ στα βήματα για την έξοδο από την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη και ανάπτυξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη διαμάχη της ΕΕ με το ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν έχω το δικαίωμα να δείχνω υπερβολική αισιοδοξία. Το πρώτο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Ενώ την κρίση δεν την ξεπεράσαμε έχουμε ανοίξει δρόμο για το αύριο. Για παράδειγμα η ρευστότητα παραμένει ακόμη πρόβλημα, θα το ξεπεράσουμε όμως, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το στοίχημα του τουρισμού, με τα έργα του ΕΣΠΑ που παίρνουν σάρκα και οστά. Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ορισμένους τους ενοχλεί, εκείνους που ποντάρουν στην απελπισία του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ γνωστού και σταθερού φίλου της Ελλάδας που βοήθησε στις κρίσιμες στιγμές: “Ο κ. Γιουνκέρ ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την χώρα μας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Πίστεψε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και την στήριξε δημόσια και με κατηγορηματικό τρόπο. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε. Θα τον τιμήσουμε με τις ανώτατες διακρίσεις για ξένους. Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ δεν είναι ξένος είναι δικός μας άνθρωπος”.

Αναφέρθηκε στην συνάντησή τους λέγοντας: “Συζητήσαμε την πρόοδο και τις προοπτικές της Ελλάδας και της Ευρώπης, την αλλαγή της εικόνας και την αποκατάσταση της εξωτερικής αξιοπιστίας της χώρας μας και της εσωτερικής σταθερότητας. Τίποτε δεν θυμίζει την Ελλάδα όπως ήταν πριν από ένα χρόνο. Κάναμε επισκόπηση των στοιχείων που φέρνουν πιο κοντά την ανάκαμψη και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές. Μιλήσαμε για τις Ευρώπη και τα βήματα της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης που γίνονται. Επισήμανα δύο θέματα: τα βήματα της κοινής πολιτικής για την ενέργεια στον μεσογειακό χώρο και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Συζητήσαμε για την ελληνική προεδρία, για την σωστή προετοιμασία της. Η Ελλάδα μπαίνει μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Στην μεγάλη αντιστροφή του διεθνούς κλίματος συνέβαλαν πρωτίστως οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και της τρικομματικής κυβέρνησης και η στήριξη από πραγματικούς φίλους όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ” κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Γιούνκερ: Ο ευρωπαϊκός Βοράς υποτιμά το πρόβλημα της ανεργίας

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε:

“Θέλησα να ξανάρθω στην χώρα σας  για να διαπιστώσω το εύρος της προόδου που έχει γίνει από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. Η επίσκεψη μου είναι σε μία περίοδο σαφώς καλύτερη από το παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2012 ήμασταν εν μέσω κρίσης. Τότε πολλά άρθρα στον διεθνή Τύπο μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Σήμερα κανείς δεν μιλά για grexit μιλάμε για την δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Χαρη στις προσπάθειες και στο θάρρος του ελληνικού λαού μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας και την βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, υπάρχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, των οικονομικών δεικτών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια, παραμένουν προβλήματα και κυρίως της ανεργίας και της ανεργίας των νέων που φθάνει το 60%. Είναι ένα πρόβλημα που υποτιμάται στο Βορρά της Ευρώπης. Στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ θα επικεντρώσουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Θα επιθυμούσα το μεγαλύτερο ποσό από τα έξι δις που θα διατεθούν από την ΕΕ να κατευθυνθούν στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν εξειδικευμενα προγράμματα. Επίσης να ληφθεί ως έτος αναφοράς για τα προγράμματα για την Ελλάδα όχι το 2010 αλλά ένα έτος που η ανεργία είχε ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις”.

Για την διάσταση μεταξύ ΔΝΤ ΕΕ ο κ. Γιούνκερ είπε: “ Έχω συνήθεια να μην επικρίνω εκείνους που κάνουν πρόοδο στην αυτοκριτική τους. Είναι αλήθεια ότι τα θέματα που έθεσε το ΔΝΤ είναι σημαντικά. Ποτέ δεν πίστεψα ότι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Επιτροπή και η διαδρομή που ακολούθησαν στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αλάνθαστα. Πρόκειται για μία συζήτηση που είναι μεν απαραίτητη αλλά, παρά τα λάθη το βασικό επετεύχθη”.

Σε ερώτηση για την φημολογούμενη εμπλοκή της Κομισιόν στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ ο κ. Γιούνκερ είπε ότι “δεν ξέρω αν η Κομισιόν ενεπλάκη στην διαμάχη για την ΔΕΠΑ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες της στάσης της”.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεΐμαράκη.

Σε διάλεξη που έδωσε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές», ο κ. Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως η Ελλάδα, όπως και η ευρωζώνη, θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός για να ξεπεράσει την κρίση αλλά και στην πρωτόγνωρη ταχύτητα λήψης αποφάσεων τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στα «τραγικά και μακροχρόνια προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου