Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ομπάμα σε Μέρκελ: Ανάπτυξη για να μη χαθεί μια γενιά


20/6/2013

Το κλίμα ήταν ζεστό στο Βερολίνο, όπως και στη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, το βαθύ χάσμα που χωρίζει τους δύο ηγέτες στα θέματα οικονομικής πολιτικής δεν κατάφερε να καλυφθεί από τα χαμόγελα και τους εναγκαλισμούς, και ο Ομπάμα προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σκληρή λιτότητα, ζητώντας παράλληλα να επικεντρωθεί η Ευρώπη στην ανάπτυξη για «να μη χαθεί μία γενιά».

«Στην προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να χαθεί ο βασικός στόχος, που είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, έπειτα από συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών που κράτησαν περίπου 75 λεπτά.

«Δεν υπάρχει μια μοναδική συνταγή», είπε ο Ομπάμα, που όμως τόνισε ότι «όταν βλέπουμε ότι αυξάνεται για παράδειγμα η ανεργία των νέων, θα πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, ώστε να μη χαθεί μία γενιά», αφήνοντας έτσι αιχμές για την άκαμπτη στάση που έχει δείξει μέχρι σήμερα το Βερολίνο σε όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ως παράδειγμα έφερε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι το γεγονός πως οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και προόδου σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εξέφρασε, βέβαια, την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα κρατήσουν ζωντανό το κοινό νόμισμα.

Σημαντικό όπλο για την τόνωση της απασχόλησης και της παγκόσμιας οικονομίας είναι για τον Αμερικανό πρόεδρο η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Στην ομιλία του στην πύλη του Βρανδεμβούργου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της συμφωνίας ειδικά για τους νέους. «Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους μέσω της εργασίας τους - είτε στο Σικάγο, είτε στο Κλίβελαντ, το Μπέλφαστ ή το Βερολίνο, την Αθήνα ή τη Μαδρίτη», τόνισε ο Ομπάμα.

Η Ανγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, προσπάθησε να τηρήσει τις ισορροπίες, λέγοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα, εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε, «θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας».

Επέμεινε, όμως για άλλη μία φορά στη γνωστή της γραμμή, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. «Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής» προσέθεσε, χωρίς όμως να παραλείψει ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να την επιδιώκει.

Το έτερο σημείο τριβής που προέκυψε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Ομπάμα ήταν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα PRISM. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να υπερασπιστεί τις παρακολουθήσεις υπογραμμίζοντας ότι σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και γίνονται μόνο υπό δικαστικό έλεγχο.

Για τη Μέρκελ το ζήτημα ήταν ζωτικής σημασίας, αφού και η ίδια, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, είχε πει στους ψηφοφόρους πως θα ζητήσει περισσότερη διαφάνεια και διευκρινίσεις.

«Δεν ψάχνουν τα e-mail των απλών Γερμανών, ή Αμερικανών ή Γάλλων», είπε ο Ομπάμα και δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων που αποδεικνύουν όσα υποστηρίζει.

Η Μέρκελ, πάλι, διευκρίνισε ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία με τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα» για περαιτέρω συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τόνισε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη το θέμα της Συρίας, όπου ο Ομπάμα υποβάθμισε τις φήμες ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν», λέγοντας ότι «θέλουμε να τελειώσουμε έναν πόλεμο, όχι να εμπλακούμε σε έναν ακόμη», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να κλείσει το Γκουαντάναμο.


Η Μισέλ και οι κόρες της προτίμησαν τις βόλτες

Κανονικό πρόγραμμα... τουρίστα ακολούθησαν στο Βερολίνο η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και οι κόρες της. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να παρακολουθήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα να μιλά στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πύλη του Βραδεμβούργου, αφού όπως και ο ίδιος επεσήμανε, δεν ήθελαν να ακούσαν άλλη μία ομιλία του.

Μάλιστα η επιλογή τους αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από την εφημερίδα Bild, που έγραψε ότι «εν μέσω του καύσωνα η πρώτη κυρία δροσίζεται στο ξενοδοχείο» (το πολυτελές Ritz - Carlton στην Ποτσντάμερ Πλατς) και ότι «μόνος σαν εργένης ο Μπαράκ Ομπάμα μιλάει στην Πύλη του Βραδεμβούργου».

Πάντως όλο το υπόλοιπο 24ωρο το πρόγραμμα της Μισέλ, της Σάσα και της Μαλία ήταν γεμάτο. Φορώντας ελαφριά ρούχα σε καλοκαιρινά χρώματα, εν μέσω του κύματος καύσωνα στη Γερμανία, και συνοδευόμενες από την ετεροθαλή αδερφή του Αμερικανού προέδρου, Αούμα Ομπάμα, η οποία ζει στην Κένυα αλλά έχει σπουδάσει στη Γερμανία, οι γυναίκες της προεδρικής οικογένειας επισκέφθηκαν πρώτα το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ακολούθησαν και άλλα αξιοθέατα που σχετίζονται με τη ναζιστική περίοδο και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Πέρασαν επίσης από το Checkpoint Charlie αλλά και από το Τείχος του Βερολίνου στην Bernauer Strasse, όπου τις ξενάγησε ο Γερμανός πρώτος κύριος, Γιόακιμ Ζάουερ, και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Ράιχσταγκ, πριν επιστρέψουν στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το απόγευμα το πρόγραμμα για την οικογένεια Ομπάμα ήταν πιο χαλαρό, με βόλτα για ψώνια κοντά στο Ritz - Carlton και παρακολούθηση ταινίας σε κοντινό σινεμά. Ωρες ξενοιασιάς είχαν απολαύσει και στην Ιρλανδία η Μισέλ και οι κόρες της, όπου γευμάτισαν με τον τραγουδιστή των U2, Μπόνο, σε παραδοσιακή παμπ στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Ντάλκεϊ.

Πρόταση Ομπάμα για μείωση των πυρηνικών

Με αέρα Κένεντι, 50 χρόνια μετά το ιστορικό «Ich bin ein Berliner», ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία για εκείνον συμβολίζει ότι «κανένας τοίχος δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λαχτάρα για δικαιοσύνη που καίει μέσα στην ανθρώπινη καρδιά».

Τέσσερα χρόνια μετά την ομιλία του στην Πράγα για το όραμά του για έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», που του χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του και της Ρωσίας και δήλωσε ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για να τερματιστεί η ψυχροπολεμική πυρηνική θεώρηση.

Από την πύλη του Βραδεμβούργου, όπου το 2008 ως υποψήφιος δεν του επετράπη να εκφωνήσει ομιλία, ο Ομπάμα ζήτησε τη μείωση του αριθμού των τακτικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και τη δημιουργία διεθνούς συνθήκης που θα θέτει τέλος στην παραγωγή σχάσιμου υλικού.

Ενώπιον χιλιάδων ακροατών ο Ομπάμα υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πλαισίου για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τόνισε ότι το 2016 οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν διάσκεψη για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών παγκοσμίως.

Πάντως μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Ομπάμα για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων αλλά, μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι «θα πρέπει να περιληφθούν και άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στη διαδικασία μείωσής» τους.

Νωρίτερα ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κράτη που αναπτύσσουν «υψηλής ακριβείας συμβατικά οπλικά συστήματα» και που «αυξάνουν την επιθετική τους δραστηριότητα» χωρίς να τα κατονομάζει ούτε να κάνει αναφορά στις προτάσεις του Ομπάμα από το Βερολίνο.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειες για κλείσιμο του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο και σε μια έμμεση αναφορά στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA υπογράμμισε την αναγκαιότητα για «ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικότητας», αλλά και έλεγχο στη χρήση της νέας τεχνολογίας, όπως τα drones.

Μίλησε επανειλημμένα για τη σημασία της ισότητας των ανθρώπων και δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «θα κάνει περισσότερα» για την κλιματική αλλαγή, από ένα Βερολίνο που έβραζε χθες από το κύμα καύσωνα και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να βγάλει το σακάκι του λέγοντας ότι δεν χρειάζονται τυπικότητες «όταν βρισκόμαστε μεταξύ φίλων».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου