26/6/2013
Των Tom Braithwaite και Patrick Jenkins
Η ανάκαμψη στους ισολογισμούς των διεθνών τραπεζών αντιμετωπίζει απειλή από την εκτίναξη στα επιτόκια των ομολόγων, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες και αναλυτές που προετοιμάζονται για την περίοδο των τριμηνιαίων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.
Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει γιγαντιαία χαρτοφυλάκια με ρευστοποιήσιμα ενεργητικά, εν μέρει κατ'επιταγή των ρυθμιστικών αρχών και επίσης επειδή δεν έχουν βρει καλύτερες ευκαιρίες για να δανείζουν την πλημμύρα από καταθέσεις που συγκέντρωσαν. Με βάση τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες, οι μη διαπιστωμένες ζημίες από αυτά τα «διαθέσιμα προς πώληση» χαρτοφυλάκια, πλήττουν τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών.
«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι οίκοι θα υποστούν αρκετά σημαντικό πλήγμα στο μετοχικό τους κεφάλαιο», σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας.
Η σύνθεση των ισολογισμών αφήνει τις τράπεζες ευάλωτες στην εκτίναξη των επιτοκίων. Για παράδειγμα, η Bank of America διαθέτει χαρτοφυλάκιο χρεογράφων 315 δισ. δολ., εκ του οποίου το 90% είναι επενδυμένο σε χρεόγραφα με αντίκρισμα στεγαστικά δάνεια και σε κρατικά ομόλογα. Καθώς τα yields ανεβαίνουν, οι τιμές πέφτουν.
Στις ΗΠΑ, τα μη πραγματοποιηθέντα καθαρά κέρδη από «διαθέσιμα προς πώληση» χαρτοφυλάκια, έχουν βουλιάξει στα 16,7 δισ. δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Federal Reserve. Στο εν λόγω μέγεθος, που παρακολουθεί την πορεία των χαρτοφυλακίων AFS των τραπεζών, που κυρίως αποτελούνται από χρεόγραφα με αντίκρισμα στεγαστικά δάνεια και κρατικά ομόλογα (mortgage-backed securities και Treasuries) η πτώση είναι 50% και πλέον μέσα σε δύο μήνες.
Κι αυτό γιατί το yield στο βασικό 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου, έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών και την περασμένη εβδομάδα εμφάνισε την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε μια 10ετία, όταν ο Ben Bernanke, διοικητής της Fed, υπονόησε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αποκλιμακώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, την αποκαλούμενη ποσοτική χαλάρωση. Χθες, τα yields στο 10ετές Treasury αυξήθηκε 3 μ.β. στο 2,58%.
Ο Richard Tang της RBS Securities, υπογραμμίζει ότι παρά την άνοδο στα 10ετή επιτόκια, δεν έχει βαθύνει η επιτοκιακή καμπύλη που θα βοηθούσε στην αύξηση των κερδών. Οι τράπεζες γενικώς προτιμούν μια βαθύτερη επιτοκιακή καμπύλη γιατί τους αρέσει να δανείζονται βραχυπρόθεσμα με χαμηλά επιτόκια και να δανείζουν μακροπρόθεσμα με υψηλότερα επιτόκια. Πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν κάποιες πολύ άγριες ζημίες».
Ορισμένα μικρότερα χαρτοφυλάκια πιθανόν να ανακοινώσουν ζημίες αμέσως όταν οι τράπεζες αρχίσουν να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου σε δύο εβδομάδες. Η πτώση στην αξία των μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων AFS δεν καθρεφτίζεται άμεσα στα έσοδα, όμως πλήττει τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων, με βάση τους νέους κανόνες της Βασιλείας III.
Ορισμένοι σχολιαστές είναι πεπεισμένοι ότι η ζημιά που έχει γίνει στους τραπεζικούς ισολογισμούς εξαιτίας της βουτιάς στις αξίες των ενεργητικών, θα υπερκαλυφθεί με το παραπάνω από την προοπτική των αυξήσεων στα επιτοκιακά περιθώρια, που θα προκύψουν από την σταδιακά λήξει της νομισματικής χαλάρωσης.
Αναλυτές της Morgan Stanley έγραψαν σε έκθεσή τους χθες: "Παραμένουμε αποφασιστικά στο στρατόπεδο των αισιόδοξων «ταύρων»... Πιστεύουμε ότι το πλεονέκτημα των υψηλότερων επιτοκίων υπερκαλύπτει το άπαξ πλήγμα στις λογιστικές αξίες."
Αλλοι πάντως αναλυτές και τραπεζίτες προειδοποιούν ότι η μετάβαση θα είναι επίπονη. «Μακροπρόθεσμα, όταν τα πράγματα κατασταλάξουν και αποτιμήσουμε την κατάσταση σε μια εποχή χωρίς ποσοτική χαλάρωση, πιστεύω ότι εντέλει είναι καλύτερο για τις τράπεζες από την άποψη του καθαρού περιθωρίου και της μεταβλητότητας στην αγορά», δήλωσε ο κ. Tang. "Το μόνο πρόβλημα είναι ότι βραχυπρόθεσμα τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν".
Η Standard Chartered, που θα ενημερώσει τους επενδυτές σήμερα για τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, αναμένεται να καλωσορίσει την επιβολή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Σε πρόσφατο σχόλιο ο διευθύνων σύμβουλος Peter Sands κατηγόρησε την νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία γιατί διαθέτουν φθηνή χρηματοδότηση σε δολάρια σε ντόπιους ανταγωνιστές, εξανεμίζοντας τα περιθώρια κέρδους.
Ένας Ευρωπαίος τραπεζίτης δήλωσε: "Θα υπάρξουν πλεονεκτήματα από τα αυξημένα περιθώρια επιτοκίων και τις πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την περίοδο μεταβλητότητας."
"Συνολικά όμως, αν συνυπολογίσουμε το πλήγμα στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, πιστεύω ότι η επίδραση θα είναι ελαφρώς αρνητική."
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου