Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Γλοιώδης προπαγάνδα από τον ΙΟΒΕ


10/7/2013

ΙΟΒΕ: Οφελος έως 36 δισ. για την οικονομία από τον ΤΑΡ

Σημαντικά γεωστρατηγικά και οικονομικά οφέλη από την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAΡ «βλέπει» το ΙΟΒΕ, σε μελέτη για τον οικονομικό αντίκτυπο από το έργο, που παρουσιάστηκε χθες μαζί με την έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Το ΙΟΒΕ τοποθετεί σε 33 - 36 δισ. ευρώ τη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία από τη δημιουργία του ΤΑΡ σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, γύρω στα 310 - 430 εκατ. ευρώ ετησίως για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, ανάλογα με το αν η προμήθεια των σωληνώσεων θα γίνει από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό.

Πλεονέκτημα
Πάνω από το 60% της δυνητικής επίδρασης στην προστιθέμενη αξία, 70% στην παραγωγή και 80% στην απασχόληση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να μετατρέψουν την εμπειρία τους με τον ΤΑΡ σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το υπόλοιπο θα προέλθει από τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, μία περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την ύφεση, αναφέρει η μελέτη.

Όσον αφορά στην απασχόληση ο ΤΑΡ αναμένεται να δημιουργήσει κατά μέσον όρο 4.300 - 4.400 θέσεις εργασίας ετησίως για κατοίκους της Ελλάδας σε ορίζοντα 54 χρόνων. Κατά την περίοδο κατασκευής του έργου η επίδραση στην απασχόληση θα μπορούσε να φθάσει στις 8.000 έως 10.000 θέσεις εργασίας.

Η προστιθέμενη αξία από τη λειτουργία του αγωγού ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (μισθοί, φόροι, ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα κ.λπ.) η επίπτωση ανέρχεται σε 17 - 18 δισ. ευρώ. Το ΙΟΒΕ επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτά τα οφέλη δεν θα προκύψουν αυτόματα, αλλά απαιτούν κινητοποίηση τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία, όσο και από το εγχώριο, επιχειρηματικό σύστημα προκειμένου να ενταχθεί ενεργά στην κατασκευή και τη λειτουργία του έργου. Ο προϋπολογισμός για το τμήμα του αγωγού επί ελληνικού εδάφους ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Πηγή

Τα φορολογικά έσοδα από τον TAP θα είναι  320 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια.(Πηγή)  Αν κάνουμε αναγωγή σε 50χρόνια θα είναι ένα δις ευρώ περίπου. . Οι απασχολούμενοι υπάλληλοι θα είναι 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες όπως είπε ο Α. Σαμαράς. Στην Ελλάδα το ύψος της άμεσης ξένης επένδυσης ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, επομένως η κατασκευή του αγωγού θα προσφέρει ανάλογο ποσό στην ελληνική οικονομία. (Πηγή) Δεν γνωρίζουμε τις μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για την λειτουργία του αγωγού.

Πώς ο ΙΟΒΕ έβγαλε αυτό το υπέρογκο ποσό; Η συνολική επένδυση θα είναι στην Ελλάδα 1.5 δις ευρώ για την κατασκευή του αγωγού. Τα φορολογικά έσοδα θα είναι ελάχιστα. Πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια;

Το ΙΟΒΕ στο οποίο ήταν πρόεδρος ο Γ. Στουρνάρας πριν γίνει υπουργός Οικονομικών, πρέπει να απαντήσει αναλυτικά αν δεν θέλει να είναι απλώς ένας ακόμα προπαγανδιστής και αποπροσανατολιστής της κοινής γνώμης. Πόσο πληρώνει ο ελληνικός λαός αυτό το κρατικοδίαιτο ίδρυμα για να βγάζει τέτοιες μελέτες;

'' Το ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΙΟΒΕ) είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1975 με δύο σκοπούς: αφενός να προωθεί την επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής.

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών είναι ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός.

Το ερευνητικό έργο του Ιδρύματος καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και η βελτίωση των υπηρεσιών του υποστηρίζεται σε σταθερή βάση από επιχορηγήσεις και δωρεές φυσικών και νομικών προσώπων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Οι χορηγίες επιτρέπουν στο ΙΟΒΕ την απρόσκοπτη λειτουργία του, τη συνέχιση του ποιοτικού του έργου, με έμφαση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και την καλύτερη συνεργασία του με τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι Χορηγοί του Ιδρύματος:

- αναλαμβάνουν την οικονομική κάλυψη συγκεκριμένων κοινωφελών δραστηριοτήτων εντός των σκοπών του ΙΟΒΕ

- συμπαρίστανται στις προσπάθειες εξυπηρέτησης σκοπών του Ιδρύματος, για παράδειγμα με την χορηγία κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού.

Οι χορηγίες και δωρεές προς το Ίδρυμα εγκρίνονται και γίνονται αποδεκτές με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και εκφράζονται οι ευχαριστίες προς τους Χορηγούς του ΙΟΒΕ.''  (Πηγή)

Άραγε ποιοι είναι οι Έλληνες και οι ξένοι χρηματοδότες του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου