10/7/2013
Για «ελληνικό τοξικό σύστημα» κάνει λόγο το Spiegel, στο πρώτο θέμα της διεθνούς έκδοσής του, αναλύοντας γιατί η λιτότητα δεν λειτουργεί στην Ελλάδα.
Παρά τα δραστικά μέτρα λιτότητας, ένα νέο ελληνικό «κούρεμα» του χρέους φαίνεται αναπόφευκτο, γράφει ο συντάκτης τονίζοντας ότι «το παλιό σύστημα αποδεικνύεται ανθεκτικό στη μεταρρύθμιση» και ότι «τα δισεκατομμύρια βοήθειας δεν ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν την κατάσταση».
Το δημοσίευμα κάνει αναδρομή στο τι έχει συμβεί στην Ελλάδα από το 2010, αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά και σε διορισμούς από τη Μεσσηνία, ενώ υποστηρίζει πως πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν τις δουλειές τους στο ρουσφέτι και όχι στη δική τους ικανότητα.
Αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιο Σταυρίδη και στις ιδιωτικοποιήσεις ο συντάκτης σημειώνει: «Αφού έβγαλε πολλά λεφτά κατασκευάζοντας πισίνες, ο 66χρονος Στέλιος Σταυρίδης με τα αριστοκρατικά χαρακτηριστικά ανέλαβε πρόσφατα να πουλήσει τα εκατοντάδες κρατικά ακίνητα, τις εταιρίες, τις μαρίνες, τα αεροδρόμια.
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, όφειλε να ομολογήσει στην Τρόικα ότι τουλάχιστον για το τρέχον έτος οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα επιτευχθούν.
Η σχεδιαζόμενη πώληση της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου στην ρωσικού ομίλου Gazprom κατέρρευσε την τελευταία στιγμή και τώρα 652 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, είναι επίσης στον αέρα επειδή ο αγοραστής θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί.
Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι ο κ. Σταυρίδης δεν θα πετύχει τον αρχικό στόχο του 2013 για ιδιωτικοποιήσεις των 2,6 δισ. ευρώ κι εξαιτίας αυτής της αποτυχίας, όπως και πολλών άλλων δυσκολιών το σχέδιο χρηματοδότησης για την Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα ένα μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 11,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2015».
«Τοξικό» το ελληνικό πολιτικό σύστημα
Όταν οι παρατηρητές της τρόικας έφτασαν για πρώτη φορά στη χώρα το 2010, έμειναν έκπληκτοι με το πόσο αναποτελεσματικές ήταν οι κυβερνήσεις και ο δικαστικός μηχανισμός. Ούτε καν το εκτιμώμενο έλλειμμα για το 2009 ήταν σωστό. Όταν υπολογίστηκε εκ νέου, το 6% μετατράπηκε σε 12,7% και τελικά πήγε στο 15,6%.
«Το πολιτικό μας σύστημα είναι τοξικό», λέει ο Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των ετών, ισχυρές ομάδες πίεσης ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν τα προνόμια που πλέον έντονα υπερασπίζονται. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαλείψει τις υπερτιμημένες άδειες για τους οδηγούς φορτηγών, οι οδηγοί έκλεισαν την κυκλοφορία σε όλη τη χώρα και ο στρατός αναγκάστηκε να μεταφέρει προμήθειες στα νοσοκομεία.
Επίσης, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν τις δουλειές τους στο ρουσφέτι και όχι στη δική τους ικανότητα. Ακόμα και ο πρωθυπουργός έχει δώσει ανώτερες θέσεις της κυβέρνησης σε διάφορους υποστηρικτές του από την περιοχή καταγωγής του, την Μεσσηνία.
Έως το 2015, η κρατική γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 θέσεις εργασίας, και άλλοι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους, με καλύτερα προσόντα.
Σύμφωνα με τον Πάνο Καρβούνη, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, η χώρα έχει επιτέλους μια πλήρη εικόνα των εσόδων και δαπανών της και ο Σαμαράς έχει σημειώσει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η αγορά εργασίας έχει αναδιαμορφωθεί ριζικά.
Οι δαπανηρές συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι πλέον ιστορία και οι κανόνες που διέπουν τις αποζημιώσεις για τους απολυμένους εργαζόμενους δεν είναι πλέον τόσο αυστηρές όσο ήταν στο παρελθόν.
Ωστόσο, οι προβλέψεις της Τρόικα για μελλοντική ανάπτυξη μοιάζουν με ψευδαίσθηση. Η Τρόικα αναμένει η χώρα να παράγει 3,5% αύξηση το 2017, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 175% του ΑΕΠ σήμερα σε "ουσιαστικά κάτω από το" 110% από το 2022.
Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 230 δισ. ευρώ σε βοήθεια, αλλά οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν πειστεί ότι η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ένα ακόμη κούρεμα του χρέους, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή
«Τα δισεκατομμύρια βοήθειας δεν ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν την κατάσταση».
Δεν ξέρουμε τις γνώσεις του συντάκτη του Spiegel για την ελληνική οικονομία. Θα έπρεπε να αμς πει πώς η ''βοήθεια'' όπως την ονομάζει θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας. Η διαβόητη αυτή βοήθεια είναι δάνεια και μάλιστα με μεγάλο τόκο. Ουσιαστικά η Ελλάδα επαναγόρασε το χρέος που πέρασε της από τις τράπεζες στις χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείωνείναι εγγυήσεις προς τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα. Έτσι η Γερμανία που επαίρεται ότι μας δάνεισε 130 δις ευρώ, στην πραγματικότητα μας δάνεισε μόνον 15.2. Η πηγή πληροφόρησης γι αυτό είναι το ΓΕΡΜΑΝΙΚΌ κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ARD.(Πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου