12/7/2013
Του Peter Spiegel
Το ελληνικό πακέτο ξεμένει από μετρητά. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που παραπαίει και τα αλλεπάλληλα κουρέματα στις μελλοντικές δόσεις. Στον αέρα οι εκταμιεύσεις του 2014 καθώς το ντεπόζιτο αδειάζει πολύ γρήγορα.
Σε συνέντευξη που έδωσε σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει τον Απρίλιο του 2014 εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για άλλα μέλη της τρόικας, και ειδικότερα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πίεζαν να έρθει πολύ πιο γρήγορα η ημέρα της κρίσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το δεύτερο πρόγραμμα των 172 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Από τη στιγμή που εγκρίθηκαν τα 3 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας -που αποτελούν μέρος της δόσης των 4,8 δισ. ευρώ, η οποία πήρε το πράσινο φως αυτήν την εβδομάδα-, οι συνολικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 133,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο 144,6 δισ. που έχουν δεσμευθεί (το ΔΝΤ βάζει τα υπόλοιπα). Έτσι, μένουν μόλις 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία. Νέες αποδείξεις ότι τα μετρητά εξαντλούνται γρήγορα υπάρχουν στην τελευταία έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα που συνέταξε η Κομισιόν, την οποία οι φίλοι και ανταγωνιστές μας από το Reuters απέσπασαν και ευτυχώς δημοσίευσαν ώστε να τη δουν όλοι.
Όπως εγκαίρως είχαμε επισημάνει, δεν έχουν απομείνει άλλα μετρητά στο πρόγραμμα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και το πρόγραμμα αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2014. Η τελευταία έκθεση, όμως, καθιστά σαφές ότι τα μετρητά μπορεί να εξαντληθούν πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και πλέον έχει απομείνει μόλις 1,5 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο.
Στην αναδιάρθρωση του προγράμματος τον προηγούμενο χρόνο υπήρχε πρόβλεψη για μία τελική δόση 4,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Στην έκθεση του Μαΐου που συνέταξε η Κομισιόν, όμως, το ύψος της δόσης περιορίζεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Και τώρα αποτυπώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το ντεπόζιτο με ρυθμό 500 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Ακόμη και η εκτίμηση ότι θα απομείνει 1,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2014 στηρίζεται σε ευσεβείς πόθους. Η έκθεση λέει ότι καθώς παραπαίει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οι πιστωτές της τρόικας αναγκάστηκαν να πάρουν μετρητά που είχαν προγραμματιστεί για το μέλλον ώστε να τα εκταμιεύσουν κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου. Έτσι, αντί να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2013 και 2 δισ. ευρώ το 2014, η τρόικα εκτιμά πλέον 1,5 δισ. ευρώ φέτος και 3,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Τι θα γίνει, όμως, εάν αυτά τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρξουν τον επόμενο χρόνο; Ακόμη και η ίδια η έκθεση εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες. «Περιορισμένη πρόοδος καταγράφεται στην πώληση περιουσιακών στοιχείων μέσω ιδιωτικοποιήσεων και τα έσοδα το 2013 ήταν σαφώς κατώτερα των προσδοκιών. Αφού χάθηκε ο στόχος του 2012 για τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, με μεγάλη απόκλιση, θα χαθούν πιθανότατα και οι στόχοι για το 2013, αν και μπορεί να αναπληρωθούν το 2014 εάν διατηρηθεί η ίδια προσπάθεια», αναφέρει η έκθεση.
Τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα -η πώληση της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ- δεν φαίνεται πως πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά. Και όπως αναφέρει τόσο ευγενικά η έκθεση, «το αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων είναι κρίσιμης σημασίας για λόγους χρηματοδότησης»
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ολοκληρώσει σύντομα αυτές και άλλες αποκρατικοποιήσεις, τα 2,3 δισ. ευρώ στα οποία στηρίζεται η τρόικα για τους επόμενους 12 μήνες θα εξαφανιστούν, και αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα της Ε.Ε. θα εξαντληθούν νωρίτερα από την προθεσμία του Απριλίου που έθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου