25/10/2013
Ένα από τα θέματα που εξετάζει η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται από χθες στις Βρυξέλλες είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης.
Τους τελευταίους μήνες η Μεσόγειος, η θάλασσα του πολιτισμού, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο μεταναστών. Τα πτώματα που ξεβράζονται καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα και για μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο έχει υποστεί τις συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως μετά την υπογραφή από την χώρα μας της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» το 2003.
Με τη συμφωνία αυτή η χώρα μας έχει ουσιαστικά καταντήσει ένα πάρκινγκ παράνομων μεταναστών οι οποίοι εγκλωβισμένοι εδώ, στοιβάζονται σε απόλυτα απάνθρωπες συνθήκες στους επονομαζόμενους χώρους υποδοχής.
Κάτι που πλέον επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στις εκκλήσεις τους για περισσότερους πόρους κυρίως για την Frontex οι χώρες του Βορρά κωφεύουν. Και δεν θέλουν να συζητήσουν για μια συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.
Εννέα όμως χώρες, κυρίως της Μεσογείου, συνέταξαν ένα κοινό μέτωπο για το θέμα από την αρχή της εβδομάδας όταν συνειδητοποίησαν ότι και πάλι το πρόβλημά τους στη Σύνοδο Κορυφής θα αντιμετωπιζόταν με ευχολόγια, πιέζοντας συντονισμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προχωρημένη δέσμευση και επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έχει προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Επιτέλους η κυβέρνηση έβαλε το θέμα στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της στις συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τους ομολόγους τους στην Ισπανία και τη Μάλτα.
Και πλέον γίνεται σαφές ότι οι εννέα χώρες που πλήττονται από την παράνομη μετανάστευση δεν θα αρκεστούν σε μια απλή διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν αλλά θα απαιτήσουν καταμερισμό των βαρών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συνολική στρατηγική στην αντιμετώπισή της τόσο ως προς τον επαναπατρισμό όσο και προς την προστασία των συνόρων της ΕΕ από την Frontex.
Κάτι που πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι χώρες του Βορρά και να συμβάλλουν στην αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, της ΕΕ , όπως έκαναν οι ΗΠΑ, που θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία τους προσελκύοντας πιο εξειδικευμένους μετανάστες δίνοντας τους ευκαιρίες απασχόλησης.
Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική τους αυτή ενδυναμώνει την συνεχώς την ακροδεξιά και δεν συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη που είναι και το τελικό ζητούμενο από όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου
Πηγή
Στο άρθρο αναφέρεται ο όρος ''παράνομοι μετανάστες'' αντί του σωστού ''αιτούντες πολιτικού ασύλου''.
Τους παράνομους μετανάστες μπορεί μία χώρα να ους απελάσει στις χώρες καταγωγής τους με συνοπτικές διαδικασίες. Το ζήτημα είναι οι αιτούντες πολιτικό άσυλο. Πρέπει να εξεταστεί το αίτημα τους και να εξακριβωθεί αν όντως είναι πολιτικοί πρόσφυγες και αν κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και τρία ως πέντε χρόνια δεδομένου ότι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ οι κρατικές υπηρεσίες είναι διαλυμένες και δεν μπορούν να αντληθούν στοιχεί.
Με το ''Δουβλίνο ΙΙ'' η Ελλάδα, στην οποία έμπαινε το 90% των παρανόμως εισελθόντων στην ΕΕ, έγινε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης τους παρ' όλο που το 95% αυτών ήθελαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.. Ακόμα κι αν το κατάφερναν να πάνε σε άλλες χώρες να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, οι αρχές τους συνελάμβαναν και τους απήλαυναν στην ... Ελλάδα. Είναι σαν την νοικοκυρά που πετάει τη σκόνη κάτω από το χαλάκι.Η χώρα μας έγινε αποκλειστικός υπεύθυνος για ένα θέμα που είναι πρόβλημα όλων των χωρών της Ευρώπης.
Το ''Δουβλίνο ΙΙ'' καταργήθηκε ντε φάκτο μετά την καταδίκη του Βελγίου και της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά την προσφυγή ενός Αφγανού πρόσφυγα, (Πηγή) Αντικαταστάθηκε από την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης τους τύπου ''Αμυγδαλέζα'' με χρηματοδότηση της ΕΕ. Παράλληλα η FRONTEX που είναι υπεύθυνη για την φύλαξη των ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΣΥΝΌΡΩΝ της ΕΕ, κάνει περιπολίες στο ... Ιόνιο για να αποτρέπει στους πρόσφυγες/μετανάστες να πηγαίνουν στην Ιταλία κι από 'κει στις άλλες χώρες της Ευρώπης.(Πηγή)
Μ' αυτόν τον τρόπο θα μένουν πάλι στην Ελλάδα.
Η λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι να αναλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Πρέπει να μοιράζονται οι αιτούντες ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να φιλοξενηθούν και για να εξεταστούν τα αιτήματα τους. Έτσι αν υποθέσουμε ότι είναι 30 οι χώρες, για κάθε εκατομμύριο εν δυνάμει προσφύγων η Ελλάδα θα έχει 33.000.
Παρεπιπτόντως υπέρ του ''Δουβλίνο ΙΙ'' είναι και η Χρυσή Αυγή. (Πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου