Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Για «ντάμπινγκ μισθών» στη βιομηχανία κρέατος κατηγορεί τη Γερμανία η Γαλλία


22/10/2013

Μεγάλη εταιρία πουλερικών αναγκάστηκε να απολύσει περίπου 1.000 εργαζόμενους στη Βρετάνη αφού οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Γερμανίας ότι συμβάλλει στο ξέσπασμα κρίσης στον τομέα του κρέατος, προωθώντας την απαράδεκτη πρακτική του «ντάμπινγκ μισθών».

Το Παρίσι δεχόταν πιέσεις να αντιδράσει μετά την ανακοίνωση της Gad, μιας εταιρείας που διατηρεί ένα εκτροφείο και σφαγείο χοίρων και πουλερικών στη Βρετάνη που θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Γαλλία, ότι θα απολύσει ή θα μετατάξει σχεδόν 900 εργαζομένους της.

Ήδη, η μεγάλη εταιρία πουλερικών Doux αναγκάστηκε να απολύσει περίπου 1.000 εργαζόμενους στη Βρετάνη πέρυσι αφού οδηγήθηκε σε πτώχευση, ενώ η βασική της ανταγωνίστρια, Tilly-Sabco, η οποία απασχολεί περίπου 340 ανθρώπους, αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή της κατά 40% στις αρχές αυτού του μήνα.

«Αν τα σφαγεία μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη Γερμανία προσλαμβάνουν εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με 400 ευρώ τον μήνα», είπε ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντμπούρ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Parisien.

«Το ζήτημα των μισθών στη Γερμανία είναι αληθινό πρόβλημα», επισήμανε ο ίδιος. «Το να μειώνονται οι μισθοί είναι εξαίρετο, αλλά το ντάμπινγκ μισθών δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό», πρόσθεσε ο Μοντμπούρ.

Η γαλλική βιομηχανία κρέατος ανέφερε ότι οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη Γερμανία μπορούν να προσλαμβάνουν εκδοροσφαγείς με πολύ χαμηλούς μισθούς από την ανατολική Ευρώπη, ενώ οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να πληρώνουν κατώτερο μισθό.

Το ακαθάριστο κόστος της εργατοώρας στη Γαλλία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, ανερχόταν σε 34,2 ευρώ το 2012, έναντι 30,4 στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αλλά στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, δύο χώρες οι οποίες στέλνουν μεγάλους αριθμούς εργαζόμενων στη Γερμανία, το μέσο ωριαίο κόστος αντίστοιχα ήταν 4,4 και 3,7 ευρώ αντίστοιχα.

Ο κατώτερος μισθός στη Γαλλία ανέρχεται σε 1.430 ευρώ μικτά, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, με εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών.

Ωστόσο η ένωση γερμανικών επιχειρήσεων του τομέα του κρέατος BVDF ανταπέδωσε τα πυρά υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα το έχει η Γαλλία, όχι η Γερμανία. «Οι κατηγορίες περί ντάμπινγκ μισθών διατυπώνονται από τη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια», επισήμανε ο Τόμας Φόγκελζανγκ της BVDF. Ο ίδιος είπε ότι η δομή της γαλλικής βιομηχανίας κρέατος είναι αυτή η οποία την καθιστά μη ανταγωνιστική και της στοιχίζει μερίδιο αγοράς και ότι σε τμήματα της βόρειας Γαλλίας, από όπου εκτοξεύονται συχνότερα τέτοιες καταγγελίες, έχουν υπάρξει κρατικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχει πολύς προστατευτισμός στη Γαλλία», είπε ο Φόγκελζανγκ. «Εάν οι μισθοί εκεί (στη Γαλλία) είναι τόσο υψηλοί, πρέπει να διερωτηθούμε γιατί οι εργαζόμενοι από την ανατολική έρχονται στη Γερμανία και δεν πάνε στη Γαλλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετα με τη Γαλλία, η Γερμανία δεν έχει καθολικής ισχύος κατώτερο μισθό, αν και οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν να θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο στις διαπραγματεύσεις τους με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου