Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

FT: Κατεβάζουν ρυθμό οι ευρωτράπεζες στην απομόχλευση


27/1/2014

Του Christopher Thompson

Ο ρυθμός της απομόχλευσης επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εν μέσω κρίσης. Ανοίγουν το πουγκί οι τράπεζες ή μήπως δεν βρίσκουν αγοραστές για τα assets που θέλουν να πουλήσουν; Η αλλαγή στάσης των ρυθμιστικών αρχών και ο συστημικός κίνδυνος.

Οι τράπεζες μειώνουν τους ισολογισμούς τους με τον βραδύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση στην ευρωζώνη, εξέλιξη που δείχνει ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου.

Το συνολικό μέγεθος των τραπεζικών ισολογισμών της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 200 δισ. ευρώ στα 31,5 τρισ. ευρώ από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για τη μικρότερη τριμηνιαία μείωση από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία απομόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον Μάιο του 2012, όταν τα συνολικά στοιχεία του ενεργητικού τους άγγιξαν τα 34,8 τρισ. ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο από το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

«Η επιβράδυνση της απομόχλευσης είναι θετική. Οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι και φαίνεται ότι οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαιά τους αντί να μειώνουν τα δάνειά τους καθώς ανακάμπτει η οικονομία» υποστηρίζει ο Αλμπέρτο Γκάλο, της Royal Bank of Scotland.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ξεσκαρτάρει περίπου το ένα δέκατο του ενεργητικού τους από τα μέσα του 2012, κυρίως διαγράφοντας ή πουλώντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια και λειτουργίες που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα των δραστηριοτήτων. Η RBS εκτιμά πως απαιτείται περαιτέρω απομόχλευση 1,8 τρισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι κεφαλαιακές προϋποθέσεις που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τις μικρότερες τράπεζες ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τα εταιρικά δάνεια εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου μειώθηκαν κατά 333 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο, δημιουργώντας πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους που θέλουν να ενθαρρύνουν τον τραπεζικό δανεισμό, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Μία αιτία για την επιβράδυνση της απομόχλευσης των τραπεζών είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον σε αυτές να πουλήσουν τα δάνειά τους, ακόμη και με μεγάλη έκπτωση, όπως υποστηρίζει η Eva Olsson της Mitsubishi UFJ Securities.

«Στον ναυτιλιακό κλάδο για παράδειγμα, ορισμένες τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν τους όρους δανείων ελπίζοντας ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, καθώς υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες να μειωθεί η έκθεση» δηλώνει και συμπληρώνει: «Παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν οι λόγοι απομόχλευσης, οι στόχοι δανείων προς καταθέσεις και οι ισολογισμοί παραμένουν πολύ μεγάλοι, τόσο ώστε να επηρεάσουν και δομικά στοιχεία των ισολογισμών».

Ο λόγος μόχλευσης συγκρίνει τα κύρια κεφάλαια της τράπεζας, που συνήθως απαρτίζονται από ίδια κεφάλαια και τα κέρδη που διακρατώνται, με τα στοιχεία ενεργητικού. Η RBS εκτιμά πως απαιτούνται κεφάλαια 58 δισ. ευρώ από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης για να ανταποκριθούν στις προτάσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Παρά την επιβράδυνση της απομόχλευσης, ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι ο συστημικός κίνδυνος από ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχει απομακρυνθεί - το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την πρόσφατη χαλάρωση των προτάσεων για τους λόγους μόχλευσης των τραπεζών.

«Από τη μία πλευρά, η επιβράδυνση της απομόχλευσης είναι ευπρόσδεκτη, από την άλλη, όμως, φαίνεται πως τελευταία είναι ευκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να ζητούν λιγότερα κεφάλαια, όπως έγινε για παράδειγμα με τις πρόσφατες αλλαγές από την Επιτροπή της Βασιλείας για τους λόγους μόχλευσης» εξηγεί ο Αλμπέρτο Γκάλο και συμπληρώνει: «Στην πραγματικότητα όμως, το πρόβλημα των τραπεζών που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν παραμένει».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου