Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

FT: Οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας το 2014


1/1/2014

Τρία είναι τα ζητήματα, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια μακροοικονομική σκηνή το 2014 με την Ευρωζώνη και την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία να προβληματίζουν περισσότερο και την Κίνα να ακολουθεί.

Η εκτίμηση ανήκει στους Financial Times, οι οποίοι υπό το πρίσμα αυτό επισημαίνουν πως οι μετοχές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι υπερτιμημένες αλλά όχι σε εξωφρενικά επίπεδα.

Η δε μελλοντική κινητικότητά τους σε συνθήκες ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος θα εξαρτηθεί από το πότε το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αρχίσει να ενισχύεται, οδηγώντας και σε σκλήρυνση των νομισματικών συνθηκών.

Στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα, η ζήτηση δεν επαρκεί στο να δημιουργήσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, δεδομένης της περιστολής του κατά 1,5%, η οποία ήταν απόρροια της αμερικανικής δημοσιονομικής στρατηγικής το 2013. Ωστόσο, η περιστολή το 2014 θα είναι μικρότερη στο 0,4% και το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 3%. Κατά την Ουάσιγκτον, το δυνητικό ΑΕΠ είναι περίπου 6% υψηλότερα από το πραγματικό επίπεδο της παραγωγής, όπερ σημαίνει πως η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως θα μπορούσε να μεταθέσει την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων για το 2015. Το ερώτημα είναι εάν θα το πράξει αυτό η νέα πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γιέλεν. Πολλοί υποθέτουν ότι έχει υποστεί μόνιμη και σοβαρή βλάβη η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και συνεπώς και η δυνητική προσφορά λόγω της ύφεσης.

Στην περίπτωση της ευρωζώνης παρατηρείται μία κατάσταση, η οποία μπορεί να αποκληθεί «μόνιμη στασιμότητα» ή «ιαπωνοποίηση», όπως παρατηρούν οι Financial Times. Ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω του στόχου και η ανάπτυξη είναι υποτονική, ενώ τα πράγματα θα επιδεινωθούν λόγω της ενίσχυσης του ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν διαβλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού, προσθέτοντας ότι η διολίσθηση του εργατικού κόστους στις οικονομίες της περιφέρειά της ευρωζώνης είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι επιτελείται η αναγκαία αποκατάσταση των δημοσιονομικών ισορροπιών.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι F.T., οι αγορές ενδεχομένως να εξακολουθήσουν να το αποδέχονται αυτό, εφόσον η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, μία περαιτέρω άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα υποχρεώσει τελικά την ΕΚΤ να αποχωριστεί το μηδενικό επιτόκιο, όπως αντιστοίχως έπραξαν η Fed και άλλες Κεντρικές Τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απέδειξε επανειλημμένα ότι μπορεί να εφαρμόσει τις απαιτούμενες δύσκολες στρατηγικές.

Αισιοδοξία στην Κίνα

Ο λιγότερο επίφοβος παράγοντας, ο οποίος θα επηρεάσει το διεθνές οικονομικό σκηνικό, κατά την εκτίμηση των Financial Times, είναι η Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη μείωσης της πιστωτικής επέκτασης κάτω του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας. Οι αυξήσεις-φούσκες στις αγορές ακινήτων και έγγειας ιδιοκτησίας βαίνουν διογκούμενες. Οι αισιόδοξοι αναλυτές επιβεβαιώνονται για ανάπτυξη 6,9% ετησίως έως το 2020 και παρατεταμένη ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Όσο καθυστερεί το Πεκίνο, όμως, να ελέγξει την πιστωτική επέκταση, πληθαίνουν οι πιθανότητες η προσγείωση να αποδειχθεί ανώμαλη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου