Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τα αλλάζει όλα στα φαρμακεία η τρόικα


10/3/2014

Αποφασισμένη να αλλάξει την αγορά των φαρμακείων και να καταργήσει όλους τους περιορισμούς που κρατούν κλειστό το επάγγελμα, εμποδίζοντας τη λειτουργία του ανταγωνισμού στον τομέα του φαρμάκου, εμφανίζεται η τρόικα, η οποία εκτός από την απελευθέρωση της διάθεσης και της τιμής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, έχει βάλει στο στόχαστρο τα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα των φαρμακείων, τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης, αλλά και τα ποσοστά κέρδους.

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, όπως προσδιορίζεται βάσει νομοθεσίας, υπόκειται σε περιορισμούς σχετικούς με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια. Η Τρόικα, εμμένοντας σε όλες τις της συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην αρχική της πεποίθηση πως στην Ελλάδα λειτουργούν πάρα πολλά φαρμακεία και πως το επάγγελμα είναι «προστατευμένο», ζητά μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

- Να αρθεί το υφιστάμενο πληθυσμιακό καθεστώς. Ο επαναπροσδιορισμός των πληθυσμιακών κριτηρίων, σύμφωνα με την τρόικα, θα οδηγήσει στην ίδρυση φαρμακείων εκεί όπου υπάρχει και ανταγωνισμός, γεγονός που θα σημάνει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται αναλογία ενός φαρμακείου ανά 1.000 κατοίκους, κατ΄ αρχήν σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και, όπου αυτές δεν υπάρχουν, σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων. Στα όρια της Περιφέρειας Αττικής και της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων η ανωτέρω αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο καθορίζεται σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων με βάση την τελευταία απογραφή.

- Δεύτερον, να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να μπορούν και μη φαρμακοποιοί να λειτουργούν φαρμακεία, προσλαμβάνοντας όμως φαρμακοποιούς. Επιθυμεί επίσης την  κατάργηση του μέγιστου αριθμού των αδειών. Με τον τρόπο αυτό η τρόικα θεωρεί πως θα δοθεί η δυνατότητα σε πτυχιούχους που δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο να εργαστούν πάνω στο αντικείμενό τους, αλλά και θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από νέους επιχειρηματίες.

- Η τρόικα εισηγείται επιπλέον την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο, αλλά και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο ζήτημα αναμένεται να επανεξεταστεί το καλοκαίρι.

Όπως επισημαίνει η τρόικα, στον κλάδο δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός φαρμακείων (10.200 περίπου καταστήματα), αναλογικά με το μέγεθος της χώρας και συγκριτικά με την ευρωπαϊκή αγορά. Εάν ληφθούν υπόψη τα συστεγαζόμενα φαρμακεία, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 11.000 περίπου αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα φαρμακείο ανά 1.058 κατοίκους. Τα φάρμακα κατέχουν μερίδιο 80% στις πωλήσεις του φαρμακείου και τα υπόλοιπα εμπορεύματα (καλλυντικά, παραφαρμακευτικά, ορθοπεδικά) το υπόλοιπο 20%.

Δριμεία είναι πάντως η αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν προχωρούν σήμερα και αύριο σε «προειδοποιητική» όπως επισημαίνουν απεργία, χωρίς όμως να αποκλείουν το σενάριο τα φαρμακεία να μείνουν κλειστά ακόμη και έως τις Ευρωεκλογές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου