Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει ιρλανδικό "success story"



10/3/2014

Την πλήρη αποδόμηση του ιρλανδικού «success story», όπως το χαρακτήρισε, επιχείρησε από το Δουβλίνο ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση ευρωσκεπτικιστών με θέμα «Αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη».

Επίθεση σε Juncker και Schulz

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στους πολιτικούς του αντιπάλους στην κούρσα για την προεδρία της Επιτροπής, Juncker και Schulz, υποστηρίζοντας ότι «είναι αυτοί, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν και ουσιαστικά να επιβάλουν την καταστροφική πολιτική της ΄εσωτερικής υποτίμησης΄ στην Ευρώπη» συμπληρώνοντας ότι «τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, μερικοί
  από αυτούς προσποιούνται ότι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα».

Ειδικά για την υποψηφιότητα του Jean-Claude Juncker υποστήριξε ότι «είναι μια υποψηφιότητα που προσωποποιεί τη λιτότητα και αποτελεί επιλογή της Angela Merkel, του Enda Kenny και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά».

Ίδιο «success story» σε Ελλάδα και Ιρλανδία

Εξειδικεύοντας την επιχειρηματολογία του για την οικονομική κατάσταση στην Ιρλανδία σημείωσε ότι η χώρα είχε δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 64% το 2009, δηλαδή ήδη υψηλό σε σύγκριση με το 25% το 2007 και βγήκε από αυτό με διπλάσιο ποσοστό 125% του ΑΕΠ το 2013 για να καταλήξει λέγοντας ειρωνικά ότι «πρόκειται για μια θαυμάσια ιστορία επιτυχίας, πράγματι!».

«Οι τράπεζες διασώθηκαν για χάρη ενός μνημονίου που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό της χώρας και διπλασίασε το δημόσιο χρέος» είπε ο Αλ. Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανία σημειώνοντας ότι «ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο καθώς έχει αποδειχθεί, ότι η πολιτική της ΄εσωτερικής υποτίμησης΄ έχει αποτύχει».

Τα μνημόνια απέτυχαν σε Ιρλανδία και Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σύγκριση των όσων επέφεραν στις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ιρλανδίας και της Ελλάδας οι πολικές των μνημονίων κάνοντας μάλιστα ταύτιση των αποτελεσμάτων.

«Τα δάνεια είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι ήταν πριν από τρία χρόνια καθώς ένα στα πέντε στεγαστικά, συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Την ίδια στιγμή η αναλογία του χρέους των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημά τους εξακολουθεί να είναι στο 197%. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από το μνημόνιο» ανέφερε για την οικονομική κατάσταση στην Ιρλανδία ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η ανεργία διατηρείται αυτή τη στιγμή κάτω από το 20% μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τη χώρα».

Αμέσως, μετά ο κ. Τσίπρας σχεδόν εξομοίωσε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με την ιρλανδική υποστηρίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η φτώχεια στην Ελλάδα είναι σήμερα εκτός ελέγχου με το 34,6% του πληθυσμού απειλείται και με κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων να είναι 15%. Έξι στους δέκα πολίτες να αδυνατούν να επισκεφθούν το γιατρό τους επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφάλιση υγείας και το 40% του πληθυσμού να εξοικονομεί από τα τρόφιμα, για να είναι σε θέση να αγοράσει φάρμακα. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ανεργία που κυμαίνεται σε επίπεδα 1961 δηλαδή, περίπου 30%.

Χαρακτήρισε μάλιστα το χρέος «πρωτοφανές και μη βιώσιμο».

Ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημείωσε ότι «η κρίση δεν έχει περάσει είναι ακόμα σε εξέλιξη» συμπληρώνοντας ότι «οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης», δεν είναι η λύση στην κρίση, αλλά η ίδια η κρίση».

Τα μνημόνια, ο Μπόνο των U2 και η «μαντάρα» της τρόικα

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν «είναι η σημερινή Ιρλανδία μια «ιστορία επιτυχίας», ή μήπως είναι απλά μια «αναπήδηση της νεκρής γάτας», όπως ο Economist περιέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο, για να συνεχίσει υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρλανδικής καταγωγής τραγουδιστή των U2, Μπόνο, λέγοντας και ότι και αυτός μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε ότι η «Τρόικα μας έκανε… μαντάρα στην Ιρλανδία, αλλά οι Ιρλανδοί τα καταφέραμε».

Τα αντιμνημονιακά διλλήματα

Μιλώντας στην εκδήλωση έθεσε εκ νέου τα διλήμματα που προτάσσει ο ίδιος στην προεκλογική του καμπάνια, με πρώτο το αν πέτυχαν η όχι τα μνημόνια της λιτότητας και αν πράγματι αποτελούν «ιστορίες επιτυχίας» για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τις άλλες χώρες.

Το δεύτερο δίλημμα που έθεσε ήταν «αν θα βγούμε από την κρίση με την αποτυχημένη συνταγή λιτότητας και κάθε χώρα μόνη της ή με την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη και με μία Διάσκεψη για το χρέος όπως του Λονδίνου το 1953 στην οποία ακυρώθηκε το 60% του γερμανικού χρέους».

Το τρίτο δίλημμα αφορούσε την κ. Merkel και την πολιτική που ακολουθεί δημιουργώντας, όπως είπε, «μια Ευρώπη της λιτότητας και της φτώχειας» ή με μια «Ευρώπη της Αριστεράς της απασχόλησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας».

Για τη διαχείριση του χρέους

Επιπλέον σε ότι αφορά το χρέος ο κ. Τσίπρας επανέλαβε η λύση μπορεί να δοθεί μέσα από ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο του χρέους , ενώ θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , ως δανειστής έσχατης ανάγκης’ Παράλληλα ζήτησε την διαγραφή ενός σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους των πιο υπερχρεωμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης με την παράλληλη καθιέρωση « ρήτρας ανάπτυξης» για την εκ νέου καταβολή, του υπόλοιπου μέρους του χρέους.

Η λιτότητα αίτια της επανεμφάνισης νεοφασιστικών κομμάτων

Ο κ. Τσίπρας ναφέρθηκε και στην επανεμφάνιση ακραίων νεοναζιστικών σχηματισμών κάνοντας λόγο για «ακραία και λαϊκιστική δεξιά και νεο-ναζισμό» που «προσποιούνται ότι είναι εναντίον του μνημονίου και κατά του πολιτικού συστήματος κάνουν χρήση ενός λαϊκιστικού πολιτικού λόγου κρύβονται πίσω από την οργή του λαού, ενάντια στη διαφθορά, ενάντια στην αδικία , τη φτώχεια και τη λιτότητα» που όπως είπε είναι «τα… ορφανά της λιτότητας της κ. Μερκελ»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της , η Ευρώπη δεν είχε βυθιστεί τόσο βαθιά στο σκοτάδι" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δημιουργούμε το μέλλον αλλάζοντας το παρόν».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου