Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας


11/3/2014

Συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος της βδομάδας ζητούν από την κυβέρνηση και την Τρόικα οι εταίροι, οι οποίοι επισημαίνουν την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το όλο θέμα απασχόλησε το βράδυ της Δευτέρας τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ να δηλώνει μετά τη συνεδρία πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μέσα στη βδομάδα, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τόσο ο κ. Ντέισελμπλουμ όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν θεωρούν ότι η κατάσταση στο δημοσιονομικό τομέα είναι ικανοποιητική, ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, γιατί, όπως είπαν, η Τρόικα δεν μπορεί να μείνει επ’ άπειρον στην Αθήνα.

Αναφορικά με τα τεστ αντοχής των τραπεζών σημειώνουν ότι αρμόδια είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, που έχει την ευθύνη των αποτελεσμάτων, ενώ χαιρέτισαν το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση και την απόφαση των τραπεζών να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα προβλέπουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.


Κρίσιμη συνεδρίαση για την τραπεζική ενοποίηση

Εν τω μεταξύ εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕCO-FIN για την τραπεζική ενοποίηση, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε «μαραθώνιο». Η Ελληνική Προεδρία, με βάση και τη συζήτηση που έγινε χθες σε ειδική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα υποβάλει μια συνολική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας στο δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης Τραπεζών.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς για να προλάβει η Ευρωβουλή να επικυρώσει τη συμφωνία -αφού προηγουμένως ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά της- θα πρέπει να καταλήξουν οι υπουργοί σήμερα ή το αργότερο μέσα στην επόμενη βδομάδα, δεδομένου ότι οι ευρωβουλευτές θα συνεδριάσουν για τελευταία φορά στα μέσα Απριλίου, ενώ στη συνέχεια η ολομέλεια θα διαλυθεί λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Η τραπεζική ενοποίηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, επειδή θα αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τη ροή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία κυρίως στις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου