Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τι φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες στο 6μηνο


22/8/2014

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες «απογείωσαν» το πλεόνασμα -

Αποκαλυπτικά για τα επίπεδα της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα φέτος είναι τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014: Οι σημαντικές υπερβάσεις που σημειώνουν τα φορολογικά έσοδα, έναντι των όσων είχαν προβλεφθεί, σε συνδυασμό βέβαια και με τις σημαντική συγκράτηση κυρίως των πρωτογενών δαπανών, οδήγησαν τον κρατικό προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ. ευρώ, με σημαντική υπέρβαση 1,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.

Η εξέλιξη αυτή με όχημα τη μεγάλη υπέρβαση κατά 555 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, διευκολύνει πάντως την ίδια ώρα και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, για το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς ο πρωθυπουργός σε δεκαπέντε μέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν στο επτάμηνο όχι απλώς εντός των στόχων που είχαν τεθεί, αλλά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα. Εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών είχαν τελικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τον προϋπολογισμό από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, οι νέοι συντελεστές και τα νέα κλιμάκια φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Αν και οι επιδόσεις του επταμήνου είναι ενθαρρυντικές, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τους τόνους. Και αυτό επειδή τα επίπεδα εισπραξιμότητας που έχουν προϋπολογιστεί θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, με δεδομένη όμως τη μεγάλη φοροδοτική κόπωση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά από μια σκληρή πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014:

1 Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 2,28 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,36 δισ. ευρώ και ήταν βελτιωμένο κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

2 Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,5 δισ. ευρώ, έναντι 30,8 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας υπέρβαση 651 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

3 Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,24 δισ. ευρώ σημειώνοντας υπέρβαση 451 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσιάζουν μεγάλη υπέρβαση 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν σε 28,24 δισ. ευρώ.

4 Οι κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου Ιανουαρίου ? Ιουλίου 2014 είναι οι εξής:
  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%. Σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση 940 εκατ. ευρώ.
  • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%.
  • Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28%.
  • Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ή 15,8%.
5 Στον αντίποδα, υστέρηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου καταγράφηκε:
  • Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%
  • Στους φόρους στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15%, λόγω της μη είσπραξης της προγραμματισμένης πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
  • Στους έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%.
6. Σημαντικά αυξημένες ήταν την ίδια ώρα οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

7. Στο σκέλος των δαπανών η συγκράτηση ήταν σημαντική:
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,26 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Αυτό επετεύχθη κυρίως μέσω της μεγάλης συγκράτησης στις πρωτογενείς δαπάνες που διαμορφώθηκαν σε 23,6 δισ. ευρώ και ήταν χαμηλότερες κατά 880 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου. Και αυτό παρά το ότι υπήρξαν αυξημένες δαπάνες 483 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 36 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, 66 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων, και 64 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδά του ανήλθαν σε 3,29 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου