Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Alpha Bank: Απειλή για την ανάπτυξη οι φόροι στα ακίνητα


22/8/2014

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων απειλεί την ανάκαμψη, προειδοποιεί η Alpha Bank, εκτιμώντας πως υπό διαφορετικές συνθήκες η ανάκαμψη θα μπορούσε να είχε έλθει ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Κάτι που δεν κατέστη εφικτό κυρίως εξαιτίας δύο φορολογικών στρεβλώσεων: Την επιβολή από το 2014 του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) στην ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουνκατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank:

1. Μόνο από τη νέα τεράστια πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα, κυρίως εξαιτίας των δύο αυτών στρεβλώσεων αφαιρέθηκαν 1,26 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από τη μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αντιστοίχως.

2. Οι στρεβλώσεις στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας προκαλεί καθίζηση στην επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων. Μετά την τεράστια πτώση κατά 43% σε ετήσια βάση των συναλλαγών σε ακίνητα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχη πτώση φαίνεται ότι σημειώθηκε και στις επενδύσεις σε ακίνητα. Παράμετρος που αφαίρεσε από την μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 άνω του 70% αυτού που κερδίζει η οικονομία από την εντυπωσιακή αύξηση της δραστηριότητας σε τουρισμό και ναυτιλία.

3. Τα όποια έσοδα έχουν βεβαιωθεί για το 2014 από τον ΦΑΠ σε μικρό ποσοστό μπορεί να εισπραχθούν, μετά από την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και την ταυτόχρονη υπερφορολόγηση επί πέντε διαδοχικά χρόνια, ενώ ενδέχεται να συμβάλουν και στην απώλεια εσόδων και από άλλους φόρους ακόμη και από τον ΕΝΦΙΑ.

4. Είναι χαρακτηριστικό το εξής παράδειγμα: Από ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, στο οποίο έως το 2013 δεν επιβαλλόταν καν φόρος ακινήτων, θα μπορούσε πράγματι να εισπραχθεί σχετικά ανώδυνα ο ΕΝΦΙΑ που προσδιορίστηκε στα 5.200 ευρώ. Είναι, ωστόσο, πραγματικά εκτός λογικής να υποθέσει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης αυτού του οικοπέδου θα πληρώνει από εδώ και πέρα όχι μόνο τα 5.200 ευρώ αλλά και επιπλέον 28.000 ευρώ ετησίως που προκύπτουν από τον ΦΑΠ. Επιπλέον, ενώ η ανωτέρω φορολογική επιβάρυνση βασίζεται στην υπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου διαμορφώνεται περί τα 2,8 εκατ. ευρώ η τιμή στην οποία θα μπορούσε να πουληθεί το ανωτέρω οικόπεδο χωρίς την ετήσια επιβάρυνσή του από τον ΦΑΠ πιθανότατα δεν υπερέβαινε τα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ μετά επιβάρυνση μέσω ΦΑΠ η τιμή πώλησής του φυσιολογικά δεν θα υπερβαίνει σήμερα τις 500.000. Και αυτό επειδή κανείς λογικός επενδυτής δεν θα αγόραζε ένα οικόπεδο (χωρίς απόδοση) που θα του στοίχιζε μόνο για ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ 332.000 ευρώ την επόμενη δεκαετία.

5. Η επιβάρυνση από τον επαναλαμβανόμενο φόρο ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί το 2012 όταν ο φόρος απέδωσε 2,8 δισ. ευρώ είναι η πέμπτη υψηλότερη στην Ε.Ε. Θεωρεί ωστόσο πως το συμπέρασμα αυτό είναι σχετικά παρακινδυνευμένο, καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση (και στην κατοχή και στο εισόδημα) διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου