5//8/2014
Με τη νέα χρεοκοπία κλείνει οριστικά για την Αργεντινή ο κύκλος μιας «χρυσής» δεκαετίας, κατά την οποία η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ και ο αποθανών σύζυγός της Νέστορ, τον οποίον διαδέχτηκε, αναγέννησαν την οικονομία από τις «στάχτες» της περιόδου 2001-2002.
Αυτό υποστηρίζει με δηλώσεις στον διεθνή Τύπο μεγάλη μερίδα αναλυτών, εκτιμώντας ότι αν και το Μπουένος Αϊρες δεν είναι αφερέγγυο όπως το 2001 και τα χρέη είναι μικρότερα των 30 δισ. δολαρίων, εντούτοις το δεύτερο «κανόνι» μέσα σε δεκατρία χρόνια θα πλήξει ανεπανόρθωτα την πολιτική παρακαταθήκη της προέδρου Κίρχνερ, παρά τα αρχικά χειροκροτήματα για την άρνησή της να υποκύψει στις... ορέξεις των hedge funds.
«Ένας κύκλος έκλεισε για την Αργεντινή, μια νέα κρίση πλησιάζει» σχολιάζει στους Financial Times ο πολιτικός αναλυτής Φελίπε Νογκουέρα, ο οποίος επιρρίπτει τις ευθύνες στους απρόσεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι των διεθνών πιστωτών.
«Καμπανάκι»
Αλλά και ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες, Λουίς Τονέλι, χτυπά «καμπανάκι» λέγοντας ότι έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται τα συστατικά μιας «τέλειας καταιγίδας».
Όπως εξηγεί: «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα που βάζουν στην τσέπη παρά για την ιδεολογία». Έτσι θεωρεί πιθανό να ξεσπάσει ο λαός σε περίπτωση που «εκτροχιαστεί» η οικονομία από μια περίοδο παρατεταμένης χρεοκοπίας.
Απλοί πολίτες της Αργεντινής υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα» και πως έχουν βιώσει τόσο πολλές οικονομικές κρίσεις που έχουν πλέον μάθει να ζουν με αυτές.
Οι επενδυτές, στο μεταξύ, αναμένουν μια πτώση της τάξης του 10% στο νόμισμα της Αργεντινής, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τα προθεσμιακά συμβόλαια, που δείχνουν τις προσδοκίες των traders για το πέσο κατά τις επόμενες 90 ημέρες, υποχώρησαν στα 9,15 ανά δολάριο την 1η Αυγούστου, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών. Στην αγορά spot, όπου τα επίπεδα του νομίσματος ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα, το πέσο συναλλασσόταν στα 8,2357.
Ανάληψη δράσης
Σύμφωνα με την J.P.Morgan Chase, η Αργεντινή μπορεί να λάβει δράσεις για την τόνωση του πέσο εάν αποδυναμωθεί εξαιτίας της διαμάχης της χώρας με τα hedge funds που ηγούνται από την Elliot Management. «Παραδοσιακά τα προβλήματα χρέους συνδέονται άμεσα με τις υποτιμήσεις» αναφέρει ο Βλαντιμίρ Βέρνινγκ, οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας. Συμπληρώνει, δε, πως η στάση της κυβέρνησης στη διαμάχη με τους πιστωτές που δεν δέχθηκαν τους όρους της αναδιάρθρωσης εγείρει κινδύνους που απειλούν τόσο την εγχώρια οικονομική σταθερότητα όσο και τη μακροοικονομική επίδοση, εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής πιθανότατα θα υποστηρίξει πιο ενεργά το πέσο, προκειμένου να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της ότι η χρεοκοπία είναι αποτέλεσμα ενός νομικού αδιεξόδου και όχι έλλειψης κεφαλαίων, όπως αναφέρει η J.P.Morgan. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αύξηση των κεφαλαιακών ελέγχων, την αύξηση των επιτοκίων ή την καθυστέρηση εισαγωγών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2014 η λατινοαμερικάνικη χώρα υποτίμησε το νόμισμά της κατά 19%, ενώ στη διάρκεια ενός έτους πριν από την υποτίμηση η κεντρική τράπεζα έχανε κατά μέσον όρο 1 δις δολάρια από τα αποθεματικά της σε μηνιαία βάση.
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ: Αποπλήρωσε την πρώτη δόση του δανείου στους πιστωτές
«Η Αργεντινή αποπλήρωσε κανονικά τον Μάιο την πρώτη δόση του δανείου της ύψους 642 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της Λέσχης των Παρισίων», όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της χθες, ενώ, όπως είπε, η επόμενη πληρωμή ύψους 500 εκατ. είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2015.
Μεγαλύτερος πιστωτής του Μπουένος Αϊρες είναι η Γερμανία η οποία «έχει λαμβάνειν» συνολικά 2,6 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει τα πρώτα 175 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία.
Βερολίνο
Το Βερολίνο έχει επισημάνει ότι αναμένει την περαιτέρω υλοποίηση των συμπεφωνημένων, παρά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε μετά τη δικαστική προσφυγή των «απρόθυμων πιστωτών». Σημειώνεται πάντως ότι τα οφειλόμενα προς τη Γερμανία δεν οφείλονται σε επενδυτικές κινήσεις τύπου hedge funds.
Η Λέσχη των Παρισίων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκτός από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Αυστραλία, ενώ οι οφειλές της Αργεντινής στα 19 πιο βιομηχανοποιημένα κράτη φτάνουν τα 9,7 δις δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σενάριο που κυκλοφόρησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή επεξεργάζονται σχέδιο στήριξης της χώρας.
Καμία, πάντως, τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση στην υπόθεση των «απρόθυμων πιστωτών».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου