17/10/2014
Των Elaine Moore, Kerin Hope
Χωρίς εμφανή εξήγηση για το sell-off, διεθνείς οικονομολόγοι αναλύουν γιατί έγινε «στόχος» η Ελλάδα. Ο ρόλος του βάθους και οι θεσμικοί. Πού ακυρώνονται οι συγκρίσεις με το 2010. Γιατί ο Mario Draghi πρέπει πια να δείξει τα χαρτιά του.
Οι ελληνικές μετοχές διολισθαίνουν σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν στις χειρότερες ώρες της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν καταφέρνουν να καταλάβουν γιατί. «Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το είδαμε να έρχεται», σχολιάζει ο William de Vries, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Kempen Capital Management.
Μέχρι την Πέμπτη, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου των Αθηνών είχε διολισθήσει 8% μέσα σε δύο ημέρες, ακολουθώντας την κάθετη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Το yield στο 10ετές ελληνικό ομόλογο -το σημείο αναφοράς για το επιτόκιο με το οποίο μπορεί να δανειστεί η Αθήνα από τις διεθνείς αγορές- έχει μετακινηθεί από το 7% σε σχεδόν 9% την ίδια περίοδο. Πολλοί σχολιαστές ξεκαθαρίζουν ότι αυτά τα όρια σηματοδοτούν αφόρητο κόστος δανεισμού από τις αγορές.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπάθησε σκληρά να μη δείξει πανικό. «Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθούν τα spreads τις επόμενες ημέρες», φέρεται να είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Τα spreads -η απόκλιση ανάμεσα στα yields των ομολόγων που εκδίδουν η Ελλάδα και η Γερμανία- διευρύνθηκαν, καθρεφτίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωζώνη. Οι επενδυτές στράφηκαν στα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα πλέον ασφαλή και ρευστοποιήσιμα ευρωπαϊκά ομόλογα, πιέζοντας το yield στο 10ετές Bund στο 0,72%, που είναι ιστορικό χαμηλό.
Ο ρυθμός με τον οποίο απομακρύνονται τα ελληνικά από τα γερμανικά yields των ομολόγων απηχεί το ζενίθ της κρίσης χρεών της ευρωζώνης, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της αγοράς συναλλάγματος.
Σε όλη την Ευρώπη, οι προβλέψεις ανάπτυξης έχουν μειωθεί κάθετα και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ευρωζώνη έχει πιθανότητες 4 στις 10 να διολισθήσει στην τρίτη ύφεση μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Στην Ελλάδα, αυξάνεται διαρκώς η πιθανότητα να οδηγήσουν οι πολιτικές διαμάχες σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που έχει προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές, καθώς η χώρα επιχειρεί πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 174% του ΑΕΠ φέτος, μέγεθος ρεκόρ για κράτος της ευρωζώνης.
Το περίεργο είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι νέο. Όλα είναι γνωστά.
«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πηγή για το sell-off», σχολιάζει ο Alan Wilde της Barings. «Δεν υπήρξε κανένα αιφνιδιαστικό δεδομένο. Πιστεύω ότι εν μέρει αυτό συμβαίνει επειδή οι όγκοι στα χρηματιστήρια είναι τόσο χαμηλοί που δεν χρειάζεται πολύ για να αποσταθεροποιηθούν».
Οι συγκρίσεις με την εικόνα της αγοράς ομολόγων και μετοχών στην Ελλάδα το 2010 δεν βοηθούν, όμως, τονίζει. «Οι συνθήκες διαφέρουν πολύ. Τότε, επρόκειτο για φόβους σχετικά με διάσπαση της ευρωζώνης. Τώρα πρόκειται περισσότερο για το ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης και την πολιτική αστάθεια που το συνοδεύει».
Σε όλη την υπόλοιπη νότια περιφέρεια της Ευρώπης, τα χρηματιστήρια πέφτουν και το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Η Ιταλία, με συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ πάνω από το 132%, είδε το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της να αυξάνεται 40 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το spread ανάμεσα στα ιταλικά και στα γερμανικά ομόλογα πάνω από τα αντίστοιχα της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας.
«Επικρατεί μια τεράστια αποσυμπίεση ανάμεσα στα ριψοκίνδυνα ομόλογα και στα ομόλογα της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) στην Ευρώπη», εξηγεί ο Alberto Gallo της RBS. «Η Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερος στόχος, γιατί είναι λιγότερα τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε ομόλογα από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές - οπότε το χρήμα φεύγει ευκολότερα».
Οι διαθέσεις είναι πολύ διαφορετικές από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν η επενδυτική εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη και οι προσδοκίες για δράση από την ΕΚΤ που θα τονώσει την οικονομία της περιφέρειας, πίεζαν χαμηλότερα το κόστος δανεισμού σε χώρες του Νότου.
Τώρα που τα ελληνικά ομόλογα αποσυνδέονται από τα γερμανικά Bunds, οι τραπεζικοί αναλυτές διερωτώνται μήπως οι επενδυτές αρχίσουν να στρέφουν την προσοχή τους στα προβλήματα άλλων χωρών της ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τις προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση (QE) εκ μέρους της ΕΚΤ.
Τα αδύναμα οικονομικά στατιστικά φέρουν ένα μέρος της ευθύνης για τις κινήσεις στα ομόλογα, αλλά η αγορά έχει υποστεί επίσης μείωση της ρευστότητας, εξαιτίας του περιορισμού της διάθεσης για ρίσκο ορισμένων επενδυτών», δηλώνει ο Ewan McAlpine της Royal London Asset Management.
«Ίσως η ΕΚΤ έχασε λίγη από την αξιοπιστία της» σχολιάζει ο κ. de Vries της Kempen. «Η αγορά δείχνει να βλέπει την μπλόφα του κ. Draghi που δηλώνει 'πιστέψτε με, θα γίνει ό,τι χρειαστεί'». Πρέπει να δείξει τα χαρτιά του.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου