Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Νέες εκλογές, παλιές ανησυχίες


30/12/2014

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου. Οι σχολιαστές επισημαίνουν τους πολιτικούς κινδύνους που απορρέουν από την «επόμενη μέρα», τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ και σχόλια των γερμανικών εφημερίδων. Οι αρθρογράφοι υπογραμμίζουν την ανησυχία που εμπνέει στους ευρωπαίους εταίρους ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, ενώ αναφέρονται και στην χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ για αναβολή των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Η νέα εκλογική αναμέτρηση επαναφέρει παλιές ανησυχίες», υπογραμμίζει σχετικό σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, εκτιμώντας ότι «η αβεβαιότητα επιστρέφει. Οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής, όσοι έχουν επενδύσει ενδέχεται να αποσύρουν τα χρήματά τους». Ο γερμανός σχολιαστής σημειώνει ότι την ώρα που η οικονομία εξερχόταν μετά από έξι χρόνια από την ύφεση, η χώρα απειλείται να επιστρέψει και πάλι στην κρίση «πιθανόν με βαρύτερες επιπτώσεις συγκριτικά με την πρώτη φορά», εκτιμά ο αρθρογράφος, δίνοντας έμφαση στις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να «τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας, να ανατρέψει τη μεταρρυθμιστική πολιτική και να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρέους». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για τον Α. Τσίπρα σε περίπτωση που τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης» και υπογραμμίζει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει ταχύτατα αποφάσεις, δεδομένου ότι στα τέλη Φεβρουαρίου λήγει το ήδη παρατεταμένο πρόγραμμα βοήθειας και η χώρα έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.


«Η Ελλάδα παρέμεινε μία ειδική περίπτωση»

Η Die Welt προβλέπει διακοπή της πολιτικής μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ένα τέτοιο σενάριο θα άφηνε μόνο δύο επιλογές στους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, που υπογραμμίζει: «Είτε θα διαμορφώσουν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι εταίροι) ένα αξιόπιστο σκηνικό απειλής (αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι το ‘Grexit', η αποχώρηση μιας χώρας από τη νομισματική ένωση, δεν είναι πλέον ταμπού), είτε θα κρατήσουν χρηματοδοτικά την Ελλάδα στην επιφάνεια ακόμη και αν λάβουν ως αντάλλαγμα αστείες παραχωρήσεις».

Όπως σχολιάζει η Tagesspiegel του Βερολίνου, «αν παρατηρήσει κανείς ως σύνολο την ευρωζώνη με τα προσεχώς 19 κράτη-μέλη, πρέπει να καταγράψει ότι η Ελλάδα παρέμεινε μία ειδική περίπτωση. Στη χώρα ανήκει μία μεσαία και κατώτερη τάξη που στερούνται των αναγκαίων (σ.σ.) πόρων, οι οποίες κλήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα του προγράμματος λιτότητας». Όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, στην Ελλάδα υπάρχουν όμως «και πλούσιοι που παρουσιάζονται φτωχοί, αλλά και μία κάστα πολιτικών που είναι απασχολημένη κυρίως με τον εαυτό της».

«Κρίση και θέατρο» επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας τις νεώτερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι «οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν έχουν διδαχθεί ακόμη τίποτα» από τις εμπειρίες των τελευταίων ετών. Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αρθρογράφος σημειώνει: «Ο Τσίπρας θέλει να διαπραγματευθεί ένα ευρύ κούρεμα χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών δεσμεύσεων βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση ενός κουρέματος χρέους η διάσωση της Ελλάδας θα απέβαινε πρώτη φορά ακριβή για όλα τα κράτη της ευρωζώνης. Έτσι, οι πιθανότητες (σ.σ. επιτυχίας) των σχεδίων του Τσίπρα είναι μικρές. Και για κάθε παραχώρηση οι δανειστές θα απαιτήσουν και πάλι μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα -ακόμη και από μία πιθανή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η αριστερή εφημερίδα Tagezeitung, μετριάζει τα σενάρια τρόμου που διακινούνται στην Ευρώπη και απορρέουν από το ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει σκωπτικά ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει ο κομμουνισμός στην Ελλάδα. Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «ούτε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ τίθεται προς συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατήσει, θα εξαρτάται από κάποιον κομματικό εταίρο στο πλαίσιο συνασπισμού. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει το ευρώ και επιμένει σε ένα κούρεμα για τη χώρα. Αυτό το τελευταίο αίτημα, το οποίο όσο συνετό κι αν είναι για την Ελλάδα από χρηματοοικονομική σκοπιά, θα αποτελέσει αφορμή προστριβών με την Ευρώπη».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου