23/1/2015
Ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE-Quantitative easing) από τον πρόεδρο της Μ. Ντράγκι.Η ΕΚΤ θα τυπώσει 1 τρις ευρώ για αγορά ομολόγων απ' ευθείας από τα κράτη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πάρει ένα μικρό ποσό (περίπου 35 δις ευρώ) με τον όρο να είναι σε ''πρόγραμμα'', μία λέξη που θα αντικαταστήσει την λέξη ''μνημόνιο''.
Μ' αυτόν το τρόπο θα σταματήσει η αγορά του ελληνικού χρέους από τα κράτη της ΕΕ. Στην πραγματικότητα είναι εγγυήσεις και όχι μετρητά, τις οποίες θα πληρώσουν τα κράτη αν κάνει η Ελλάδα στάση πληρωμών. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι όμως πιστεύουν ότι λεφτά από τους φόρους που πληρώνουν καταλήγουν στην Ελλάδα. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και είναι φόβητρο για το γερμανικό κατεστημένο παρ' όλο που δεν μπήκε στη γερμανική Βουλή στις πρόσφατες εκλογές καθώς υπολειπόταν ένα ελάχιστο ποσοστό ψηφοφόρων.
Συγχρόνως η Μέρκελ κερδίζει χρόνο έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας οι οποίες αντιδρούν στις επιθυμίες της να εφαρμόσουν εσωτερική υποτίμηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απορύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές κλπ. Ή μπορεί οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, αλλά και των άλλων, των άλλων να χρησιμοποιήσουν την ποσοτική χαλάρωση σαν ένα επιχείρημα και τρόπο κατευνασμού της κοινής γνώμης για να αρχίσουν τέτοιου είδους ''προγράμματα''.
Για όποιον πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί), είναι αναγκαίο μία διαγραφή του. Απ' αυτό εξαρτάται η επιβίωση της ίδιας της ευρωζώνης. Με την ποσοτική χαλάρωση η διαγραφή (ή ''κούρεμα'') του χρέους δεν θα είναι αναγκαία. Αν γινόταν θα εξαγρίωνε τους ψηφοφόρους της Μέρκελ καθώς θα πίστευαν ότι χάθηκαν χρήματα από τους φόρους τους.
Ο Μάριο Ντράγκι πιέζει την Ελλάδα (θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκβιάζει) ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μόνο αν συνεχίσει η Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση με τα μνημόνια ή ''προγράμματα'' της τρόικας. Ουσιαστικά για τον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, για την ακρίβεια θ' αλλάξει προς το χειρότερο καθώς θα συνεχιστούν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η ανεργία θα μειώνεται μόνο με προσλήψεις στο δημόσιο με 5μηνες συμβάσεις (η πραγματική ανεργία θ' αυξηθεί) και με τις διαβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποίηση των πάντων, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος), θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας σε εισαγωγή επενδύσεων. Θα γίνουμε το Μπαγκλαντές της Μεσογείου.
Δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά της ποιοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και για ένα άλλο λόγο. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το δημόσιο χρέος. Το τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της λόγω του ισχυρού νομίσματος το οποίο δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε πιο ισχυρό νόμισμα ακόμα και από το δολάριο των ΗΠΑ. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική υποτίμηση, ο μόνος τρόπος για ν' αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα είναι οι μειώσεις των μισθών και των τιμών δηλαδή η εσωτερική υποτίμηση. Οι μισθοί σας μειώνονται επειδή έχουμε νόμισμα το ευρώ και όχι για το δημόσιο χρέος. Παράλληλα μειώνονται και οι δημόσιες δαπάνες (μισθοί δημόσιων υπαλλήλων, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις).
Η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ ή ακόμα και η διαγραφή μέρους ή του σύνολου του δημόσιου χρέους μας δεν πρόκειται να σταματήσει την εσωτερική υποτίμηση και όλα τα δεινά που προκαλεί στον ελληνικό λαό. Ακόμα και αν είχαμε μηδενικό χρέος θα έπρεπε να την εφαρμόσουμε.
Συνεπώς χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας έναντι της ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα. Είτε θ' αλλάξει η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ την οποία είναι γνωστό ότι ελέγχει η Γερμανία, είτε θα πρέπει να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει να υποτιμηθεί το ευρώ πολύ πιο χαμηλά από το δολάριο ΗΠΑ και ν' αυξήσει τον πληθωρισμό στο εσωτερικό της η Γερμανία για α σταματήσει να έχει το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα του ενός τρισεκατομμύριου ευρώ. Μ' αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010. Η ελληνική κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει γιατί βιώνει πράγματα που παραπέμπουν σε παλαιότερες μαύρες εποχές όπως η πείνα στην Κατοχή από τους Γερμανούς. Αν δεν αλλάξει η πολιτική των μνημονίων θα οδηγηθούμε σε μεγάλη αστάθεια και σε αναταραχές.
Αντιμνημονιακός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου