Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Θ. Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε»


23/1/2015

Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος του ελληνικού χρέους κατά τρόπο που δεν θα απειλεί την αναπαραγωγή της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται ο οικονομολόγος Θ. Παρασκευόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια περίπου ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε το βράδυ της Πέμπτης στην Ομόνοια, στο Βερολίνο πραγματοποιούνταν εκδήλωση με θέμα την ευρωπαϊκή διάσταση μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην έδρα του ενιαίου συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών «ver.di» είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 300 άτομα, σχεδόν μόνο Γερμανοί, για να παρακολουθήσουν την ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο οικονομολόγος και συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα για τον σχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης η Deutsche Welle είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του.


«Οι δανειστές θα δώσουν πίστωση χρόνου»

Λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές και τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος είναι βέβαιος ότι μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει κρίση στην ΕΕ. Για δύο βασικούς λόγους: ούτε η μία, ούτε ή άλλη πλευρά θα επιδιώξει κάτι τέτοιο. «Πρώτον κανείς δεν ξέρει τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει. Και δεύτερον, κανένας δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα γεωστρατηγικό κενό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε εμείς θέλουμε να ζήσουμε μια τέτοια κατάσταση με αναταράξεις στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική της ασφάλειας. Και φαντάζομαι ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήθελε αυτό το πράγμα. Επομένως, είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Γεγονός είναι πάντως ότι ήδη από την αρχή της διακυβέρνησής της, μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με στενά χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεδομένου ότι η δίμηνη παράταση λήγει τέλη Φεβρουαρίου. Ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος δεν αμφιβάλλει ότι θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση επιπλέον παράταση. «Θα χρειαστούμε πίστωση χρόνου και θα μας δοθεί. Άλλωστε αυτό έχουν πει και διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι καταλαβαίνουν πως μια νέα κυβέρνηση θέλει πίστωση χρόνου».

Από εκεί και πέρα αρχίζουν όμως τα δύσκολα, δηλαδή η αναζήτηση λύσης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.


Διαφορετική προσέγγιση

Με λίγες προτάσεις η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ περιέγραψε την Πέμπτη από το Νταβός την ουσία της διαφοράς της με το ΣΥΡΙZA. Ενώ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική που ακολούθησε την τελευταία πενταετία στόχευε στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επισήμανε συγχρόνως ότι «η ετοιμότητα για παροχή αλληλεγγύης» των Ευρωπαίων εταίρων είναι συνδεδεμένη με «την ετοιμότητα των Ελλήνων να αναλάβουν και οι ίδιοι ευθύνη», με άλλα λόγια, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση: «Όταν λέει η καγκελάριος ότι όλη της η πολιτική και οι προσπάθειες που κατέβαλε είχαν σκοπό να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, παραγνωρίζει κατά τη γνώμη μου ότι αυτή η πολιτική, όπως έχει επιβληθεί στην ΕΕ, οδηγεί στην διάλυση της ευρωζώνης. Εγώ δεν συμφωνώ με το ότι για την πολιτικη αυτή είναι υπεύθυνη μόνο η Γερμανία. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την πολιτική που επιβάλλεται στην Ευρώπη. Γι´ αυτό επιθυμούμε μια μεταρρύθμιση τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ. Φυσικά με τις δυνάμεις που έχει μια μικρή χώρα.».


Θα δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύσεις;

Ως προς την ουσία των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει υποστηρίξει ότι το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει αυτόματα σε οικονομική ανάπτυξη. Όπως και στην περίπτωση της διαγραφής του γερμανικού χρέους το 1953, θα πρέπει η περικοπή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις. «Αν ζητούσαμε μόνο κούρεμα του χρέους, θα λέγαμε ψέματα στον εαυτό μας και στον ελληνικό λαό. Εάν διαγραφεί το χρέος στο σύνολό του και ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια μέσα σε δέκα χρόνια θα δούμε πάλι το ίδιο χρέος.»

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να πείσει τους δανειστές για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους. Το σίγουρο είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα θέσουν όρους. Ένας βασικός όρος θα είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως έχει δεσμευτεί. Ένας άλλος βασικός όρος θα αφορά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης κτλ.), τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει επίσης στο πρόγραμμά του. Το ζητούμενο είναι όμως, κατά πόσο θα δεχτεί μια συμφωνία, η οποία θα εξαρτά ελαφρύνσεις στο χρέος από την πορεία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Φυσικά κανένας δεν δίνει δάνειο χωρίς όρους. Κανένας. Να συζητήσουμε λοιπόν. Εμείς αυτό που έχουμε να προσφέρουμε είναι ένα πρόγραμμα ευρύτατων μεταρρυθμίσεων για το οποίο έχουμε πολύ μεγάλη πεποίθηση ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και πολύ μεγάλη πεποίθηση ότι το θέλει ο ελληνικός λαός, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα», εκτιμά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπάρχουν, όμως, και κόκκινες γραμμές, σημειώνει ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέτρα τα οποία θίγουν τη «λαϊκή κυριαρχία». Όπως εξηγεί, π.χ. για το θέμα των συντάξεων, αρμόδια είναι η ελληνική βουλή και κανένας άλλος. Επίσης, η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο την «αναπαραγωγή της κοινωνίας», δηλαδή μέτρα λιτότητας αντίστοιχα με αυτά που τα τελευταία πέντε χρόνια έφεραν την ελληνική κοινωνία στο «χείλος του γκρεμού».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου