23/1/2015
Ανοιξε ομπρέλα η ΕΚΤ πάνω από τις ελληνικές τράπεζες και μέσω του ELA γραμμή χρηματοδότησης 10 δις ευρώ.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» εγκρίνοντας το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για να «ανοίξει» γραμμή ELA ύψους 10 δις ευρώ σε πρώτη φάση, με δυνατότητα επέκτασης στα 40 δις ευρώ. Η ΕΚΤ θα ανανεώνει την έγκριση ανά 15νθήμερο.
Τα αιτήματα υπαγωγής στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος από τις συστημικές τράπεζες έχουν προληπτικό χαρακτήρα, ώστε να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για να χρηματοδοτηθούν -αν παραστεί ανάγκη- οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, repos κ.λπ.
Σημειώνεται ότι η υπαγωγή στον ELA δεν συνιστά και την άμεση ενεργοποίησή του.
Αποτελεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας (με επιτόκιο σήμερα στο 1,55%) σε περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί ρευστότητα (π.χ. εκροή καταθέσεων), δεν μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων ή από τη διατραπεζική αγορά, οπότε μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λάβει ρευστότητα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα αιτήματα προσφυγής στον ELA κατατέθηκαν προληπτικά, κυρίως λόγω:
- Των εκροών καταθέσεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.
- Της δυσκολίας να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά, καθώς οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν repos ύψους 3 δις ευρώ που είχαν ως εγγυήσεις.
- Των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου που θα πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες, χρηματοδοτώντας τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Η ΤτΕ για να ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) έπρεπε να πάρει έγκριση από την ΕΚΤ, όπως και έκανε, διότι η ρευστότητα που θα δίνει στις ελληνικές τράπεζες θα προέρχεται από το ευρωσύστημα.
Μάλιστα, η ΕΚΤ στο εξής θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών σε 15νθήμερη βάση. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλλει αιτήσεις και θα περιμένει έγκριση για τα ποσά που πρέπει να δοθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ με την έγκριση του αιτήματος των ελληνικών τραπεζών θα ορίσει και το συνολικό ποσό ρευστότητας που θα μπορούν να αντλήσουν από την ΤτΕ καταθέτοντας και πάλι ενέχυρα, αλλά χαμηλότερης ποιότητας από αυτά που απαιτούνται για την άντληση ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ. Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα της τάξεως των 40 δις ευρώ.
Το ποσό που θα ορίσει η ΕΚΤ θα αποτελεί πλαφόν για τις τράπεζες, καθώς στην πράξη «οριοθετεί» τα όρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας από το όριο αυτό, θα μείνουν ακάλυπτες. Αυτό είχε συμβεί στην περίπτωση της Κύπρου όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο του ELA είχε τεθεί στα 11 δισ. ευρώ, ξεπεράστηκε λόγω αυξημένων εκροών καταθέσεων και η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μηδενική έκθεση στον ELA, ενώ μέσω της ΕΚΤ έχουν αντλήσει περί τα 44 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν παραμείνει στον μηχανισμό ELA επί μία τριετία, φτάνοντας να αντλήσουν από αυτόν, τον Ιούνιο του 2012, ρευστότητα 145 δις ευρώ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου