Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

FT: Αντιδράσεις μέσα στο ΔΝΤ για «προνομιακή μεταχείριση» της Ελλάδας


27/2/2015

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ η διαφαινόμενη αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της καθώς, σύμφωνα με τους «Financial Times», εκπρόσωποι των αναδυόμενων χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT με τίτλο: «Η Λαγκάρντ δείχνει σκληρή αγάπη στην Ελλάδα για τη διάσωση», οι εσωτερικές αυτές φωνές δημιουργούν ένα κλίμα που καθιστά αδύνατη την όποια διευκόλυνση στην αποπληρωμή της Ελλάδας.

Αφού κάνει εκτενή ανασκόπηση στην στάση σκεπτικισμού που κράτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέναντι στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αναλυτές υποστηρίζουν πως η επικεφαλής του ΔΝΤ και τα στελέχη της ακολουθούν σκληρή στάση αυτήν την εβδομάδα εν μέρει επειδή έπρεπε να έχουν κατά νου τα παράπονα που εκφράζουν κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αναφέρουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ΔΝΤ έχει προβεί σε ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα και στα άλλα μέλη της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση».

«Η Λαγκάρντ χρειάζεται να πετύχει ομοφωνία εντός του ΔΝΤ», δηλώνει στους FT ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ιταλία που τώρα εργάζεται στο Ατλαντικό Συμβούλιο με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Η Ελλάδα, προς το παρόν, δεν ήταν φωτεινό κεφάλαιο στην Ιστορία του ΔΝΤ», δήλωσε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και 10 ακόμη χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης». Υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού.

To δημοσίευμα υπενθυμίζει πως το ΔΝΤ εντάχθηκε στη διάσωση της Ελλάδας το 2010 και το διοικητικό του συμβούλιο έχει έκτοτε εγκρίνει δύο ξεχωριστά προγράμματα, κάθε ένα εκ των οποίων αγγίζει τα 30 δις ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα κανονικά όρια δανεισμού του. Σύμφωνα πάντα με τους FT, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει στο ΔΝΤ περί τα 9,3 δις ευρώ μέχρι το τέλους του χρόνου, σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου