26/3/2015
Η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το ενδεχόμενο περιορισμού της ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα, η ευθύνη της Γερμανίας στην ελληνική κρίση και το ζήτημα του κατοχικού δανείου είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
«Εθνική κυριαρχία για το θεαθήναι» επιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung άρθρο της με αφορμή την χθεσινή στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα: «Για να μειώσει τα έξοδα ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε το 2009 οι παρελάσεις στις εθνικές επετείους να είναι μικρότερες. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ωστόσο υποσχέθηκε μια μεγάλη παρέλαση και τήρησε το λόγο του. Έτσι χθες παρέλασαν στην Αθήνα μεταξύ άλλων τανκς και ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη μαχητικών και ελικοπτέρων. Τις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κόστος της παρέλασης άφησε αναπάντητες του υπουργείο Άμυνας».
«Κεφάλαια σε κατ΄οίκον περιορισμό»
H Berliner Zeitung αναφέρεται στην πρόταση Ντάισελμπλουμ για περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων από την Ελλάδα: «Είναι ευκολότερο να κρατήσεις την Ελλάδα στο ευρώ παρά τα ευρώ στην Ελλάδα, δηλώνει ο επικεφαλής της τράπεζας Credit Suisse, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Η εισαγωγή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων ερμηνεύεται ως πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Μια τέτοια απόφαση θα είχε ωστόσο επιπτώσεις και στην ευρωζώνη. Διότι μετά την Κύπρο, η Ελλάδα θα ήταν η δεύτερη χώρα όπου περιορίζεται η ροή κεφαλαίων, θέτοντας τα θεμέλια για τον “οικονομικό κατακερματισμό“ της ζώνης του ευρώ. Ένα ευρώ σε κυπριακό ή ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό δεν θα ισούταν πια με ένα ευρώ σε γαλλικό ή γερμανικό λογαριασμό. Το ευρώ δεν θα ήταν πια ευρώ. Ίσως μάλιστα το γεγονός αυτό να παρακινούσε τους διεθνείς επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις χώρες της περιφέρειας», καταλήγει η Berliner Zeitung.
«Έχουμε ευθύνη;»
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit διερωτάται σε άρθρο της με τίτλο «Έχουμε ευθύνη;» για τον ρόλο της Γερμανία στην ελληνική κρίση, επισημαίνοντας: «Θα μπορούσαμε να διαφωνούμε για πολύ αν η πολιτική περικοπών στην Ελλάδα ήταν ορθή επί της αρχής. Ίσως θα ήταν καλύτερα να γίνει εξ΄ αρχής κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους. Έτσι και οι τράπεζες θα πλήρωναν το μερίδιό τους και οι πολίτες θα πλήττονταν λιγότερο από την κρίση. Όμως τότε κανένας Γερμανός πολιτικός δεν ήθελε κάτι τέτοιο».
«Ενοχή και χρέη»
Στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου επανέρχεται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Ενοχή και χρέη» του ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ. Στον υπότιτλο διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα δεν ζητά αποζημιώσεις τώρα, αλλά από το τέλος του πολέμου». Ο ελληνογερμανός ιστορικός σημειώνει: «Για πολλοστή φορά η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα έχει κλείσει. Όμως οι διαφορές μεταξύ εταίρων δεν κλείνουν μονομερώς με το δίκαιο του ισχυρότερου, αλλά με την συνδρομή ιστορικών, νομικών και άλλων ειδικών. Μόνο η ετοιμότητα του Βερολίνου να συζητήσει, θα τερματίσει μια την παράλογη κατάσταση: Να μην αποδέχονται όλες οι μεταπολεμικά δημοκρατικές γερμανικές κυβερνήσεις το κατοχικό δάνειο που ακόμα και οι ναζί αναγνώρισαν, κοστολόγησαν και εξυπηρέτησαν».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου