9/10/2015
Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η απόφαση της ΦΑΓΕ, μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Με ανακοίνωση που ανήρτησε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της, η ΦΑΓΕ γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των εσωτερικών δομών της που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 201, προχώρησε στη σύσταση μιας νέα εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο με ιδιοκτήτες τους κκ. Ιωάννη και Κυριάκου Φιλίππου, η οποία θα αποτελέσει τη μητρική για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά από αυτό, οι δραστηριότητες της στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της, ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική εταιρεία του ομίλου), ενώ οι εργασίες της στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής εταιρείας στο Λουξεμβούργο, της ΦΑΓΕ Luxembourg S.a r.l. Η κίνηση αυτής όπως αναφέρει μιλώντας στην «Η» ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Κολοβέντζος γίνεται με στόχο να συμβαδίσει η νέα εταιρική δομή του ομίλου με την ολοένα και μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών του και παράλληλα για να έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές κεφαλαίων και σε νέους επενδυτές. Ο κ. Κολοβέντζος διευκρινίζει ακόμη πως δεν υπάρχει προοπτική να παραχωρηθεί ποσοστό σε στρατηγικό επενδυτή, τουλάχιστον όσο είναι σε θέση να γνωρίζει και σημειώνει ότι η ΦΑΓΕ δεν φεύγει από την Ελλάδα. Τέλος, αρνείται κατηγορηματικά ότι η απόφαση για μεταφορά της έδρας σχετίζεται με φορολογικούς λόγους ή με την κρίση που μαστίζει την εγχώρια αγορά.
Αναδιάρθρωση
Ο Αθανάσιος Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ δήλωσε πως η αναδιάρθρωση βοηθά την εταιρεία να ανταγωνιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της ΦΑΓΕ συνεχίζει να αυξάνεται και πως είναι έτοιμη να επωφεληθεί από τις εξελίξεις της αγοράς στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψουν. Ο Αθανάσιος- Κύρος Φιλίππου, πρόεδρος της ΦΑΓΕ σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση και η αλλαγή έδρας αντικατοπτρίζει την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και τόνισε πως η διοίκηση είναι προσηλωμένη στην επέκταση των εργασιών της από κοινού με τους επενδυτές, τους πελάτες και τους προμηθευτές της.
Προβληματισμός
Παρ' όλα αυτά, η απόφαση της ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο εξέπληξε την αγορά και ενέτεινε τον προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην πιο κρίσιμη συγκυρία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό, χωρίς καμία προειδοποίηση. Η μεγαλύτερη ζημιά όπως εξηγούν οικονομολόγοι αφορά στα ταμεία του Κράτους καθώς η μεταφορά της έδρας πρακτικά σημαίνει ότι τα κέρδη που παράγει η ΦΑΓΕ στις διάφορες χώρες θα φορολογούνται πλέον στο Λουξεμβούργο όπου είναι η νέα έδρα του ομίλου και όχι στην Ελλάδα όπως συνέβαινε μέχρι χθες. Ανάλογες σκέψεις με τη δημιουργία μιας νέας holding εταιρείας που θα έχει έδρα στο εξωτερικό κάνει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δραστηριότητές της δεν πρόκειται να φύγουν από την Ελλάδα. Διάφορα σενάρια θέλουν επίσης και την Coca Cola 3E, τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σκέφτεται την μεταφορά της έδρας της σε χώρα του εξωτερικού. Και όλα αυτά, σε μια στιγμή που η αγορά ακόμα μετράει τις πληγές της από τις αποχωρήσεις μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα, με πιο πρόσφατη και πιο «ηχηρή» αυτή της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour.
Ιστορία
Η ιστορία της ΦΑΓΕ ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1926 από έναν ζαχαροπλαστείο που έκανε την εμφάνισή του στην, εξοχική τότε, οδό Πατησίων. Ο ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Φιλίππου, παππούς της σημερινής γενιάς που διοικεί τη ΦΑΓΕ, παράγει γιαούρτι και γλυκά με βάση το γάλα. Σήμερα, το 60% του όγκου των πωλήσεων και το 70% της αξίας των πωλήσεων πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Ειδικά στις ΗΠΑ, η επιτυχία της εταιρείας είναι μοναδική καθώς έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τη δημιουργία μιας ολόκληρης κατηγορίας, αυτή του ελληνικού τύπου γιαουρτιού (Greek Style yogurt). Η εταιρεία παραμένει κατά 100% στον έλεγχο της οικογένειας Φιλίππου, η οποία έχει το γενικό πρόσταγμα και την αποκλειστική ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου