23/2/2015
Με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο ο γερμανικός τύπος υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό με πλήθος άρθρα γύρω από την κρίση στην Ελλάδα, την αντιμετώπισή της και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.
Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Καλωσήρθατε στη Γερμανία, κύριε Τσίπρα» (Bild), «Σκεπτικισμός στο Βερολίνο έναντι των ελληνικών υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «Η Αθήνα αναζητεί συμβιβασμό στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων» (Süddeutsche Zeitung) ο γερμανικός τύπος υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία.
Η εφημερίδα Bild κυκλοφορεί σήμερα με το μισό πρωτοσέλιδό της στα ελληνικά. Εκτός από τον τίτλο «Καλωσήρθατε στη Γερμανία, κύριε Τσίπρα» η εφημερίδα γράφει: «Ακριβή μου Ελλάδα: 50 λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες μας είναι αγαπητοί». Στους λόγους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ελλάδα ως τόπος διακοπών, ο «Έλληνας» Οτο Ρέχαγκελ, το άθλημα του μαραθωνίου, η πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο που είχε ελληνικά πρότυπα, ο Αλέξης Ζορμπάς, η Μαρία Κάλλας, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και το ωραιότερο νόμισμα του ευρώ με τη γλαύκα. Αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα η Bild σημειώνει: «Με νέες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πείσει την καγκελάριο. Αύριο Τρίτη ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τα προεδρεία των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος Η Αριστερά».
Τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή νόμους για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ύψους 200 εκ. ευρώ. Ποιος θα μπορούσε να αντιταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο πώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προτίθεται να χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα. Ίσως να πει περισσότερα για το πώς σχεδιάζει την επίλυση της κρίσης στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει το 2035 την ηλικία που έχει σήμερα η καγκελάριος. Το αν μέχρι τότε θα μιλούν για εκείνον στην Ευρώπη είναι ερώτημα που θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ελληνογερμανικές σχέσεις: «Η λέξη-κλειδί είναι κατανόηση»
Η εφημερίδα TAZ ζητά επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας: «Πολιτικά δεν αναμένονται αποφάσεις από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ. Το όφελος ωστόσο από μια αποκλιμάκωση των εντάσεων θα ήταν μεγάλο. Η λέξη-κλειδί είναι “κατανόηση“ για τις ανησυχίες και τους φόβους και των δύο λαών. Η κατανόηση αυτή δεν αρκεί βέβαια για να επιλυθούν πολιτικές διαφορές, θα πρέπει ωστόσο να παραμείνει θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής σκέψης."
Αναζητώντας έναν αποτελεσματικό τρόπο για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα σχόλιο της DW προκρίνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι η Αθήνα δεν θα αυξήσει περισσότερο το χρέος της, μιας και ούτε η ΕΚΤ, ούτε οι αγορές δεν θα διαθέτουν πια πιστώσεις στην Ελλάδα και η χώρα θα αναγκαστεί να βρει τρόπους να επαναφέρει την οικονομία της στην ανάπτυξη. Ίσως με αυτό το σενάριο οι Έλληνες πολίτες αποκτήσουν την απαραίτητη συλλογική συνείδηση και παράλληλα γίνουν ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου