5/4/2015
Ξεπερνά τα 60 δις ευρώ ο «λογαριασμός» για τις εγχώριες τράπεζες εξαιτίας του «εκτροχιασμού» της οικονομίας. Οι πρόωρες εκλογές, η αβεβαιότητα και η δυστοκία, δύο μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, τις έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο.
Το τελευταίο διάστημα έχουν «χάσει» καταθέσεις περίπου 27 δις ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών σημειώνει καθίζηση ύψους 12 δις ευρώ, αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων κυρίως ξένων, αλλά και εγχώριων, επενδυτών. Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες έχουν (ξανά) αποκλειστεί από τη διατραπεζική αγορά, το κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας του ELA, ενώ η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών δημιουργούν νέο «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο το μεγαλύτερο, με διαφορά, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες είναι αυτό της ρευστότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, τον περασμένο Μάρτιο οι καταθέσεις μειώθηκαν -για πέμπτο συνεχή μήνα- κατά 3 δις ευρώ. Η μείωση έρχεται σε συνέχεια των απωλειών καταθέσεων κατά 7,6 δις ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά 12,2 δις ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ κατά 4 δις ευρώ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014.
Συνολικά από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 27 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αν δεν υπάρξει οριστική και ξεκάθαρη συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων (η οποία μάλιστα θα συνοδευτεί από εκταμίευση σημαντικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα) τότε η φθίνουσα πορεία των καταθέσεων θα συνεχιστεί.
Από το επίπεδο των 237 δις ευρώ που ήταν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2009, «κατέρρευσαν» στα 150 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2012, εν συνεχεία ανέκαμψαν στα 165 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014 (και μετά μια πολύ καλή τουριστική χρονιά) για να καταρρεύσουν εκ νέου στα 140,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας και της δυστοκίας στη διαπραγμάτευση. Μεγάλο πλήγμα για τη ρευστότητα των τραπεζών, ύψους 10 δις ευρώ, αποτέλεσε η διακοπή των συναλλαγών τους στη διατραπεζική αγορά.
Δραματική είναι η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, αποτέλεσμα της ανησυχίας των επενδυτών για την πολιτικοοικονομική αστάθεια, τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Την περασμένη Πέμπτη η αθροιστική αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank διαμορφώνεται στα 11 δις ευρώ από 24,5 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου και 38,6 δις ευρώ τον περασμένο Ιούνιο. Ηταν περίοδος διάχυτης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και για τους επενδυτές να «ποντάρουν» σε ελληνικό «κίνδυνο», εκτιμώντας ότι φτάσαμε στο τέλος της κρίσης.
Η δραστική επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία τροφοδοτεί μια νέα «γενιά» μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, έπειτα από μεγάλο διάστημα συνεχούς πτώσης του ρυθμού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σχηματίστηκαν νέες καθυστερήσεις ύψους άνω των 2 δις ευρώ. Επιπλέον οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με 1 δις ευρώ από την αύξηση του κόστους του χρήματος που προκαλεί η μετάπτωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, καθώς βαρύνεται με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% της βασικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου