Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Το... Brussels Group για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας


4/4/2015

Για τα... Brussels Groups δύο «πακέτων» για την ανάπτυξη προετοιμάζεται πυρετωδώς η κυβέρνηση, από τα οποία θα κριθούν οι εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Και τα δύο «πακέτα» για την ανάπτυξη έχουν ονομαστεί «πακέτα Γιούνκερ», με το πρώτο να αφορά την άμεση εκταμίευση 2 δις ευρώ για τη χώρα, ενώ το δεύτερο προκύπτει από το μερίδιο που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση από τα 315 δις ευρώ που προορίζονται για τα 29 κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Τα 2 δισ. ευρώ προκύπτουν από το υπόλοιπο κονδυλίων της προηγούμενης 6ετίας του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλων Ταμείων (π.χ. αλιείας κλπ.) που δεν απορροφήθηκαν έως το 2014, αλλά και προκαταβολή της επόμενης περιόδου 2015-2020. Όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η άμεση εκταμίευση των 2 δις θα βοηθήσει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της ενίσχυση της ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των 29 χωρών-μελών της ΕΕ για την υλοποίηση έργων υποδομής, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να προσθέσουν την επόμενη τριετία 330-410 δις στο ΑΕΠ της ΕΕ και να δημιουργήσουν έως και 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, εργάζεται για την προετοιμασία των επενδυτικών προτάσεων ανάλογα με τη νέα στρατηγική και τις προτεραιότητές της, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας.

Σημειώνεται, δε, ότι οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων της ΕΕ θα δημιουργηθεί νέος «Κατάλογος Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Σχεδίων» με τρέχοντα και πιθανά επενδυτικά έργα στην ΕΕ, χωρίς κατανομές ανά χώρα ή τομέα, καθαρά για λόγους ενημέρωσης των επενδυτών και χωρίς να θίγονται οι αποφάσεις επί των τελικών σχεδίων που θα κριθούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο ή από άλλα εργαλεία, κοινοτικά ή εθνικά.

Τα δύο «πακέτα» για τη χώρα μας στα οποία έχει δοθεί το όνομα του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, αφορούν χρήματα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και άλλα Ταμεία που δεν έχουν απορροφηθεί, καθώς και ποσά που προορίζονται για τις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσω του EFSI.

Οι τρεις άξονες για να τρέξουν τα έργα

Η υποβολή των προτάσεων τόσο προς χρηματοδότηση όσο και προς περίληψη στον νέο κατάλογο που θα συνταχθεί, θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα οριστικοποιηθούν με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στα μέσα τρέχοντος έτους, είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών.

Το «πακέτο» Γιούνκερ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων που ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θεωρήθηκε ότι έπρεπε να γίνουν συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιστραφεί η πτωτική αυτή τάση και να εισέλθει η Ευρώπη σε σταθερή πορεία οικονομικής ανάκαμψης.

Ο κύριος λόγος για το παρατεταμένο ασθενές επενδυτικό κλίμα είναι η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με την ΕΕ. Η αβεβαιότητα αυτή έχει τις ρίζες της στις χαμηλές προσδοκίες σχετικά με τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών και στον κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και στην έλλειψη επαρκούς ικανότητας ανάληψης κινδύνων που είναι αναγκαία για να υπάρξει ικανοποιητική επίδραση στις επενδύσεις.

Λόγω της αβεβαιότητας των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων και των ακόμη υψηλών επιπέδων χρέους σε τμήματα της οικονομίας της ΕΕ και των επιπτώσεών τους στον πιστωτικό κίνδυνο, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι δύσκολη στα κράτη-μέλη που εθίγησαν περισσότερο από την κρίση, ιδίως όσον αφορά τα πιο επισφαλή μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά σχέδια, τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις ΜΜΕ.

Το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην τραπεζική χρηματοδότηση, μειώνει την ικανότητα ανάληψης κινδύνων του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η βέλτιστη χρήση του δημόσιου χρήματος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα ανάληψης κινδύνων, ώστε να δρομολογηθούν εκ νέου οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το επενδυτικό σχέδιο βασίζεται σε τρία σκέλη:

1. Στην κινητοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με σκοπό την επίτευξη τουλάχιστον 315 δις συμπληρωματικών επενδύσεων κατά την προσεχή τριετία, καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτών.

2. Στην εξασφάλιση ότι η επιπλέον αυτή χρηματοδότηση συμβάλλει στην ανάπτυξη με τρόπους που προσαρμόζονται στα εκάστοτε τομεακά και γεωγραφικά δεδομένα.

3. Στη λήψη μέτρων για να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον και, κατ' επέκταση, να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου