19/5/2015
«Ήταν σωστό να βάλουμε τότε την Ελλάδα στο ευρώ», τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη προς την Bild ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτιμώντας ότι η χώρα θα παραμείνει στο κοινό νόμισμα.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, εκφράζει σε σημερινή του συνέντευξη προς την εφημερίδα Bild ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε σχετική ερώτηση απαντά: «Εκτιμώ πως θα παραμείνει. Και αυτό θα ευχόμουν κιόλας. Πέραν αυτού, είναι λανθασμένο να γίνονται εικασίες για ένα σχέδιο Β. Διότι αυτό οδηγεί σε αποτυχία τη συνέχιση της έως τώρα πολιτικής, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και βοήθειας».
Παράλληλα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισημαίνει ότι ήταν σωστή η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. «Ναι. Στη βάση των στοιχείων που είχαμε λάβει από την Κομισιόν, δεν υπήρχε τότε πρόβλημα». Στη συνέχεια όμως, όπως επισημαίνει, «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα μια λειτουργική φορολογική διοίκηση. Εκεί όλες οι κυβερνήσεις έκαναν σημαντικά λάθη. Η νέα κυβέρνηση καλλιέργησε προσδοκίες τις οποίες μπορεί να εκπληρώσει μόνον εάν λάβει από την ΕΕ κάτι που η τελευταία δεν θέλει να δώσει: περισσότερο χρόνο. Και στο μεταξύ βοήθεια».
Η συμβουλή του Γκ. Σρέντερ: «Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί μια χώρα από τις διεθνείς χρηματαγορές».
Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε στήριξη της ΕΚΤ
Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταβάλει εγκαίρως μια δόση προς το ΔΝΤ, τόσο η ΕΚΤ όσο και ο EFSF δεν θα διέκοπταν αμέσως τη στήριξη που της παρέχουν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Επικαλούμενη τραπεζικούς κύκλους η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών προς το ΔΝΤ, η ευρωτράπεζα δεν θα διέκοπτε τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Όπως επισημαίνεται, μπορεί η ΕΚΤ να προχωρούσε σε επαναξιολόγηση της κατάστασης, ωστόσο αυτό δεν θα οδηγούσε σε αυτόματη διακοπή της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA.
Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την εφημερίδα, και για τον μηχανισμό EFSF που επίσης θα συνέχιζε την παροχή στήριξης στην Ελλάδα σε περίπτωση μη πληρωμής του Ταμείου. «Θεωρητικά ο EFSF έχει δυο δυνατότητες: ή να ζητήσει από την Ελλάδα άμεσα τα δάνεια που της έχει δώσει. Ή να ενημερώσει εγγράφως πως θα ζητήσει την επιστροφή σε μεταγενέστερο χρόνο. Στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι το διευθυντήριο του EFSF, δηλαδή οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, θα επιλέξουν το δεύτερο», αναφέρει η Handelsblatt.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου