19/5/2015
«Η έξοδος από το ευρώ ισοδυναμεί με μια νέα μικρασιατική καταστροφή τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στο Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα, ο Καθηγητής Οικονομικών, Stern School of Business, New York University, Νίκος Οικονομίδης.
Ανέφερε ότι 4 χρόνια σκληρής δουλειάς και θυσιών που ισοσκέλισαν τον προϋπολογισμό χάθηκαν μέσα σε 3 μήνες. Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όπως είπε η συμφωνία πρέπει αν περιλαμβάνει «τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες, άνοιγμα των κλειστών τομέων της οικονομίας και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ιδίως στους τομείς των σιδηρόδρομων, των αεροδρομίων, των λιμανιών και της ενέργειας και τέλος απελευθέρωση της αγοράς εργασίας»
Στο ίδιο συνέδριο ο Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπήτρος, ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί σαφές στους Έλληνες πολίτες ότι η διατήρηση ενός κράτους τεράστιου επαχθούς και αναποτελεσματικού απομυζά κάθε ικμάδα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί εστία διαφθοράς και ζημιώνει πρωτίστως της ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. «Θετικά αποτελεσματικό είναι μόνο ένα μικρό κράτος που σέβεται τους κόπους του πολίτη και δεν τους αποστραγγίζει μέσα από τη δυσβάστακτη φορολογία», ανέφερε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η έξοδος από το ευρώ και η χρεοκοπία θα είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες και διερωτήθηκε «θα ήμασταν άραγε διατεθειμένοι να χάσουμε τα ανατολικά μας νησιά;»
Με την σειρά της η Ερευνήτρια στο Center for International Governange and Innovation, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, Μ. Ξαφά, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση προκάλεσε εκλογές στο όνομα μιας συμφωνίας η οποία θα τερμάτιζε τη λιτότητα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η λιτότητα είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της οικονομικής μας φερεγγυότητας και πρόσθεσε ότι η έξοδος από τη κρίση δεν εξαρτάται από το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ αλλά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.
«Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά ότι δεν παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες που άλλοι θέλουν να αγοράσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα η κατανάλωση η οποία είναι στο 90% του ΑΕΠ όταν στην Ε.Ε είναι 78% και επομένως πολιτικές που ενισχύουν την ζήτηση και την κατανάλωση δεν θα δώσουν λύση. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγής».
Ο Karl-Heinz Paqué, Καθηγητής Οικονομικών στο Otto-von-Guericke-University Magdeburg. ανέφερε ότι «τώρα είναι πραγματικότητα ότι τώρα τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας και εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα δώσει βοήθεια χωρίς δέσμευση για δομικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση στις περισσότερες χώρες να δοθεί βοήθεια χωρίς όρους ιδιαίτερα από χώρες που είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι το Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και εκτίμησε ότι η χώρα δεν μπορεί να στραφεί για την ανάκαμψη της στο κράτος αλλά στην ιδιωτική οικονομία.
Πηγή
Τα γνωστά επιχειρήματα που ακούμε εδώ και πέντε χρόνια για το πόσο αναγκαία είναι η πολιτική που εφαρμόζεται με τα μνημόνια και πόσο καταστροφική θα είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε πριν τέσσερις μέρες στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι ''Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης του ενός λυρίαρχου λαού'' για να επιβιώσει η ευρωζώνη. Αυτό θα σημάνει το τέλος της ύπαρξης του ελληνικού έθνους δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσουν οι άλλες χώρες τα ελληνικά σαν επίσημη γλώσσα, να υπάρχει ελληνικός εθνικός στρατός κλπ.Αυτό θα είναι ισοδύναμο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Η διαφορά είναι ότι η σκλαβιά μπορεί να κρατήσει δεκάδες αιώνες.
Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων που είναι υπέρ του ευρώ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι) αλλά και του ΚΚΕ που δεν βρίσκει σαν αιτία της κρίσης το ευρώ, πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι σημαίνει να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου