Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Μακάρι να μην είχαμε μπει στην ΟΝΕ


14/5/2015

Δεν βγαίνεις χωρίς καταστροφή -Η πληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ στο μέλλον

«Εαν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση, εξηγώντας «γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς».

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελεί διέξοδο για τη χώρα μας. Αν απλώς μειωθούν κάποιες επικουρικές συντάξεις, αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο και μόνο για να πάρουμε τη δόση των 7,5 δις και μετά ξαναπάμε στην ίδια κατάσταση αυτό δεν θα το ήθελε κανείς», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να είναι ακόμα ένας υπουργός Οικονομικών που θα βάλει την υπογραφή του σε μία τέτοια συμφωνία που δεν οδηγεί πουθενά.

«Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες δεν έχει να κάνει ότι διαφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων, συμφωνούμε στα περισσότερα, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει να υπερβεί την κρίση και να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας, είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα της αυστηρότητας, ενώ όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις  τόνισε ότι οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λογίζονται σε σχέση με τα πραγματικά έσοδα που αποφέρουν, ενώ σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η εν λόγω σχέση «είναι αστεία καθώς μόνο το 5% των στόχων  έχει επιτευχθεί». «Θα είμαστε ρεαλιστικοί στους στόχους που θα πάρουμε και στις ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνεπές δημοσιονομικό πλαίσιο τονίζοντας ότι «δεν θα μπούμε σε πρωτογενή ελλείμματα».

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που δεν είναι δυναμικά συνεπές... Που δεν βγαίνει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς από την άλλη μεριά υπάρχουν περιορισμοί... Υπάρχουν αυτά που μπορούν να γίνουν και αυτά που μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια. Δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει την δομή διακυβέρνησης που απαιτείται για να λύνονται τέτοια θέματα».

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν.

Για τα κόκκινα δάνεια ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από αυτά».
Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη ότι η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον -σημειώνεται πως τον Ιούλιο ωριμάζει ομόλογο που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP συνολικού ύψους 3 δις ευρώ-. Αν και ανέφερε ότι το «κούρεμα» αυτών των ομολόγων δεν είναι εφικτό, είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή των SMPs ομολόγων ούτως ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Αναφερόμενος δε στο χρέος ως σύνολο είπε ότι «πρέπει να επανασχεδιαστεί και όχι να κουρευτεί. Το κούρεμα είναι κακή λέξη».

Ο υπουργός έστειλε και ένα μήνυμα στην αγορά ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι το τέλος καλοκαιριού δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό καθησύχασε τους φορείς του τουρισμού , ενώ τοποθέτησε για το Σεπτέμβριο την εισαγωγή του νέους καθεστώτος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχολίασε: «Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρίς να υπάρξει μια καταστροφή».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προτάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, για τα κόκκινα δάνεια κλπ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου