22/5/2015
Θα επικρατούσε "χάος" εάν η Ελλάδα άφηνε την ευρωζώνη και υιοθετούσε ένα εναλλακτικό νόμισμα, δήλωσε σήμερα ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, στο CNBC.
"Πιστεύω πραγματικά ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας με ή χωρίς ένα σκιώδες νόμισμα ή ένα κανονικό νόμισμα (είναι γελοία). Η Ελλάδα ιστορικά, δεν ήταν καλή στη διαχείριση ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Αυτή τη φορά εάν κινηθούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση από μια κατάσταση ακραίας αδυναμίας θα ήταν χάος για την Ελλάδα, άρα δεν θα το συνιστούσα".
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με κάποιο είδος εναλλακτικού νομίσματος που θα συνδέεται με το ευρώ, ο Buiter απέρριψε την ιδέα επισημαίνοντας ότι "θα ήταν σκουπίδια".
Οι δηλώσεις του Buiter – ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε την διαδεδομένη πλέον φράση "Grexit" – έρχονται καθώς οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της συνεχίζονται, με την αγορά εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό να παραμένουν τα βασικά σημεία διαφωνίας, αναφέρει το CNBC.
Ο Buiter εκτιμά ότι θα πρέπει να "ραφιναριστεί" κάποιο είδος συμφωνίας τις επόμενες λίγες εβδομάδες καθώς "φαίνεται πιθανό η Ελλάδα απλά να ξεμείνει από χρήματα κάποια στιγμή τον Ιούνιο και να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους εγχώριους λογαριασμούς αλλά και τους ξένους πιστωτές της". Ωστόσο, εκτιμά ότι μια χρεοκοπία στο χρέος της δεν "θα ήταν το τέλος του κόσμου".
"Μια χρεοκοπία θα ήταν φυσικά ένα μεγάλο γεγονός για την Ελλάδα και θα προκαλούσε την αναζωπύρωση των ανησυχιών για το κρατικό χρέος στην περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά δεν είναι απαραίτητα και η αρχή ενός Grexit", εκτιμά.
Ο οικονομολόγος της Citi εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη, ενώ θα πρέπει να "έχει μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους καθώς και σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
"Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να σοβαρευτεί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", αναφέρει.
Πηγή
Οι Έλληνες δεν ήταν καλοί ιστορικά να διαχειριστούν το νόμισμα τους είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, πράγμα που είναι πολιτική δήλωση και όχι με οικονομικά κριτήρια. Επί πλέον δεν αποδεικνύεται από πουθενά μιας και η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει όταν σύνδεσε το νόμισμα της με τον χρυσό και την λίρα Αγγλίας (τα τότε ''ευρώ''). Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απέδωσε την αύξηση του δημοσίου χρέους στο στο ότι έχουμε για νόμισμα το ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου