Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Economist: Το Grexit θα ήταν σοκ για όλους


16/1/2015

Το «Grexit θα διέλυε την αρχή ότι η ένταξη στο ενιαίο νόμισμα είναι για πάντα».

Σημερινό άρθρο του Economist με τίτλο «Zoning out», αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και τη νομισματική ένωση. 

«Το 2012 η Ελλάδα έπειτα από δύο εκλογικές μάχες οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν αν την είχαν οδηγήσει σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό αποφεύχθη, μια καλή εξέλιξη καθώς ένα Grexit θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να εκμηδενίσει τα οφέλη-κέρδη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της νομισματικής ζώνης.

Τώρα πάλι μια εκλογική αναμέτρηση, στις 25 Ιανουαρίου, απειλεί τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τι συνεπάγεται αυτή τη φορά ένα Grexit; Έχει νόημα πια;

Η τεχνική του Grexit θα ήταν απλή. Η αλλαγή σε νομίσματα θα ήταν άμεση, καθώς η κυβέρνηση θα μετέτρεπε τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.


Το βραχυπρόθεσμο σοκ της ελληνικής οικονομίας θα ήταν τεράστιο. Η επανεισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων και κερμάτων θα κρατούσε μήνες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος και θα οδηγούσε πολλούς να κάνουν συναλλαγές ηλεκτρονικά. Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ΕΕ, καθώς θα είχε αποκοπεί από την περιφερειακή οικονομική βοήθεια. Ο πληθωρισμός θα οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση των τιμών των εισαγωγικών προϊόντων, κάτι που θα κλόνιζε όλη την οικονομία. Οι τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ (πάλι το 2012), είναι ότι οι τιμές θα ανέβαιναν έως και 35%. Επιπλέον η αβεβαιότητα από ένα Grexit θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο η Ελλάδα αν βγει από τη ζώνη του ευρώ δεν θα ακολουθήσει μια ανάπτυξη τύπου Αργεντινής. «Η οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της ανάκαμψης».

«Οι αβεβαιότητες» συνεχίζει το άρθρο «θα συνεχιστούν όσο η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα νομικό κυκεώνα στυλ Αργεντινής, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί από το εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναπροσδιορίσει το εσωτερικό χρέος, δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο και για το εξωτερικό χρέος. Το βάρος αυτό, σε ευρώ, θα αυξηθεί δραματικά ταχύτατα σε σχέση με την υποτίμηση της δραχμής, κάνοντας αναπόφευκτη μια νέα χρεοκοπία». Αναπόφευκτες θα είναι σύμφωνα με το άρθρο και νομικές μάχες ιδιαίτερα με τους ιδιώτες-κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν στην αναδιάρθρωση του 2012, και ακολουθούν το αγγλικό δίκαιο.

Το άρθρο του Economist συνεχίζει, «Από ορισμένες απόψεις, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τώρα μια έξοδο από ότι το 2012 σημειώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της οικονομίας από το 2014.

«Το κέρδος για τους πιστωτές της Ελλάδας από το Grexit θα είναι η πειθαρχία. Η έξοδος θα δείξει στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους επαναστάτες πολιτικούς σε άλλες χώρες», συνεχίζει ο Economist.

«Το Grexit θα ήταν σοκ», ενώ «θα θρυμμάτιζε την αρχή ότι η ένταξη στο ενιαίο νόμισμα είναι για πάντα».

Κλείνοντας ο Economist υποστηρίζει ότι η «ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τώρα ένα Grexit, αλλά το κόστος του να δείχνει ότι θα μπορούσε να διασπαστεί η ευρωζώνη, θα εξακολουθούσε θα υπερέβαινε το όφελος από την επιβολή της πειθαρχίας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου