Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

«Agreekment»


13/7/2015

«Agreekment» χαρακτηρίζει η οικονομική εφημερίδα Hendelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μετά από επίπονες συζητήσεις 17 ωρών είτε μεταξύ των 19 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, είτε σε μικρότερο σχήμα. «Ήταν ένας αγώνας μέχρι και το τελευταίο κλάσμα δευτερόλεπτου», περιγράφει χαρακτηριστικά το κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας με το μεγάλο οβάλ τραπέζι η εφημερίδα.


Σόιμπλε και Τσίπρας κίνδυνοι για ευρώ

«Υπάρχει συμφωνία: νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα», είναι ο διαδικτυακός τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μέχρι την τελευταία στιγμή διαφωνούσαν η Μέρκελ και ο Τσίπρας για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (…) αλλά το δράμα δεν τελείωσε. Μετά από όσα συμφωνήθηκαν θεωρείται απίθανο ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό τη νυν σύνθεσή της θα διατηρηθεί για πολύ ακόμη στην εξουσία. Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προέβη στην εκτίμηση μέσω της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης πως εντός του έτους θα γίνουν εκλογές δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία και ότι αυτή η συμφωνία ‘δεν είναι δική μας’». Στο σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι παρά την συμφωνία την τελευταία στιγμή και ακόμη κι αν προς τα έξω δόθηκε το μήνυμα ότι επικράτησε συνοχή, η ζημιά που άφησε πίσω της η διαμάχη είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Ίσως μάλιστα η Ευρώπη να μην είναι ποτέ πια η ίδια όπως ήταν. Και εξηγείτο το γιατί:

«Ο τρόπος που ο ΑλέξηςΤσίπρας επί μήνες έσερνε από τη μύτη τους ομολόγους του από την ΕΕ θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη, εξίσου όπως και η κίνηση του Β. Σόιμπλε πριν από ένα αποφασιστικής σημασίας Σαββατοκύριακο να δώσει στη δημοσιότητα ένα χαρτί, που άφηνε ανοιχτή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Εάν ο Τσίπρας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το ευρώ, ο Σόιμπλε είναι επίσης κίνδυνος σε κάθε περίπτωση». Σε άλλο σημείο του σχολίου ο αρθρογράφος σημειώνει: «Όποιος επιθυμεί πραγματικά την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, όποιος βλέπει την Ευρώπη πέρα από ένα μάτριξ θεσμών και κανόνων, οφείλει να αντιληφθεί ότι οι διαφορετικές πολιτικές και πολιτιστικές κουλτούρες δεν είναι ένα αναγκαίο κακό. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα μόνο υπό τη γερμανική κυριαρχία των κανόνων. Η ήπειρος ως πολιτική, κοινωνική και οικονομική ένωση μπορεί να επιζήσει μόνο όταν η γερμανική έννοια της τάξης συμβιώσει με την χαρά της ζωής που υπάρχει στη νότια Ευρώπη».


Εμπόδια

«Το Συμβούλιο Κορυφής των 19 πέτυχε συμφωνία με την Ελλάδα», εξαγγέλλει και η εφημερίδα die Welt. «Η Μέρκελ καλεί τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου να συναινέσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο διάσωσης και υπογραμμίζει ότι μπορεί να τους το συστήσει θερμά.

Η Volksstimme περιγράφει τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ υπό τη νυν μορφή της. «Δεν είναι μόνο η δυσεπίλυτη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας. Είναι ακόμη τα κύματα προσφύγων, η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Το δίλλημα συνίσταται στο ότι δεν έχει σύνταγμα. (…) Όσο καιρό το Λονδίνο απειλεί με έξοδο, επειδή δεν αποκτά αρκετές αρμοδιότητες από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να γίνουν δομικές αλλαγές. Ο δρόμος προς μια πολιτική ένωση θα παραμείνει κλειστός και μαζί του θα είναι ανέφικτη δημοσιονομική ένωση. Αντίθετα φορολογικές οάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε βάρος των άλλων».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου