13/7/2015
Ποικίλες οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τη συμφωνία, ενώ το SPD επικρίνει τους χειρισμούς Σόιμπλε. Κριτική από Πράσινους και Αριστερά.
Την αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με την Ελλάδα ζήτησε από όλους στο κόμμα του ο αναπληρωτής πρόεδρος των Xριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ.
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του προεδρείου του CDU ο Άρμιν Λάσετ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη τόσο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όσο και της Κ.Ο. των δύο Χριστιανικών Κομμάτων.
Θέμα ψήφου εμπιστοσύνης θέτουν οι Πράσινοι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, εκφράζει αμφιβολίες και ζητά από την καγκελάριο να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή. Όπως δηλώνει ο κ. Χόφραϊτερ, «έχουμε ανάγκη από μια ευρεία πλειοψηφία».
Ενώ χαιρετίζουν την επίτευξη συμφωνίας, στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον Β. Σόιμπλε λόγω της πρότασης του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως όμως επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία για ένα νέο πακέτο βοήθειας, «θα πρέπει να ξεπεραστεί η μια ή άλλη δυσκολία».
Αριστερά: Να μη δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση υπαγορεύσεις
Διαφορετική είναι η στάση του κόμματος «Η Αριστερά», το οποίο φαίνεται να επιστρέφει στις θέσεις που υποστήριζε πριν από την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινή τους δήλωση οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κ.Ο., Σάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς, συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να μη δεχτεί τη συμφωνία: «Όποιος ήταν υπέρ του “Όχι” απορρίπτοντας επιπλέον υπαγορεύσεις για περικοπές, δεν μπορεί να πει τώρα “Ναι”».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου